СЕМ алармира за предизборна агитация в новинарските емисии

Това е отклонение както от законовите норми, добрите европейските практики и препоръки, се казва в междинен отчетен доклад от наблюдението върху медийното отразяване на първите 10 дни от предизборната кампания.
От СЕМ констатират, че като цяло има отделяне на предизборната агитация от останалото програмно съдържание, но има и изключения, които могат да въведат в заблуждение зрителите и слушателите.Забелязва се чувствителен превес на предизборните материали в кампанията за местни избори спрямо тези за избор на президент. Предпочитани са информационните жанрове, използвани са и дискусионни форми, но все още в незначителна степен, отбелязват още медийните наблюдатели.
Председателят на регулатора Георги Лозанов коментира пред „Дневник“, че става въпрос за големите частни радиа и телевизии. Той уточни, че в становището не се имат предвид конкретни нарушения, а по-скоро тенденция или риск в информационните емисии да влизат платени предизборни репортажи. „Те трябва да бъдат в отделна предизборна секция, която да информира недвусмислено аудиторията, че става въпрос за платена политическа пропаганда“, коментира той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *