СЕМ няма да се меси в спора между bTV и ”Булсатком”

В СЕМ са постъпили десетки сигнали от зрители, както и позиции на страните в спора.  Членът на Съвета Мария Стоянова заяви, че интересът на зрителите не е застрашен, защото по думите й има и други начини да се информират.  Тя допълни, че в момента подобен казус има в Германия. Там най-големият кабелен оператор „Дойче кабел“ не излъчва регионалните програми на обществената телевизия ARD. Програмите на „bTV Медия груп“ не се излъчват в мрежата на сателитния оператор „Булсатком“ заради лиспа на нов договор. От Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обясниха, че конфликтът е възникнал, тъй като bTV предлагат задължителен пакет от 6-те си програми, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях, а също нови и неизпълними условия, без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване. Ако бъдат изпълнени исканията, ще трябва да се увеличат цените за крайните потребители.
От bTV контрираха, че освен, че продължава да дължи сериозни суми на медията, а според независимо пазарно проучване да укрива и част от абонатите си, операторът не приема да поднови договора си с тях при условия, вече приети от други големи доставчици на пазара.  bTV сезира еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус. От „Булсатком“ обаче отрекоха да имат задължения към телевизията. Двете страни постигнаха временно споразумение – да излъчват програмите по празниците.  В първия работен ден обаче „Булсатком“ отряза сигнала.
В условия на обща финансова и икономическа криза, „bTV медия груп“ налага безпрецедентна ценова преса към абонатите на „Булсатком“, се казва в официална позиция на оператора.  Исканите нови цени били близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които bTV иска само за своите канали, добавиха от оператора.  Оттам заявиха, че отбивка от цената ще има чрез приспадане от сумите за следващия месец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *