Сензация: Вода тече на Марс.

Течаща вода е открита на Марс, разкри американската агенция за космически изследвания НАСА на пресконференция, съобщи Ройтерс. На Червената планета има вода, която се стича по каньоните там през летните месеци, твърдят учените.

Историческата новина бе обявена на пресконференция във Вашингтон от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института „Джорджия“ в Атланта, както и други учени.

„Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на червената планета и ако „да“, то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпрси“, съобщи един от учените на пресконференцията.

Едно от откритията на агенцията е свързано с влажността на въздуха. „Марс не е сухата планета, както мислехме“, казват учените. Като това е само една част от хидрологичния профил на червената планета. На Марс е настъпила голяма промяна на климата, заради която, вероятно е изчезнала водата.

Учените забелязали и черни петна по повърхността на планетата, които се променяли според сезона. Предстои да стане ясно какви точно са тези петна.

Изследователят Луджендра Оджа открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета. Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *