Сериозно изоставаме с иновациите въпреки реформите

Към 2012 г. разходите занаука и иновацииса 0,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). През последните 10 години сме под очаквания потенциал по отношение на иновациите въпреки реформите. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетикатаКрасин Димитровна откриването на конференция „Иновациите: двигател на икономическия растеж“ във ВУЗФ, на коятоEcon.bgе медиен партньор.

Към 2020 г. разходите за наука и иновации трябва да бъдат 1,5% от БВП. За да се случи това,стратегията за иновациитрябва да се преосмисли, смята Димитров.

По думите му е необходим нов подход към тях – иновациите трябва да се съсредоточат в конкретни сектори. Новата програма за иновации за следващия програмен период ще бъде насочена към продукти, които изнасяме и са световноизвестни, каза още Красин Димитров.

Малките фирми у нас срещат проблеми при създаването на иновации. 92% от всички предприятия у нас са микро – с под 10 служители. Тези фирми не могат да създадат технологични иновации, обясни зам.-министърът.

Според разчети на ЕК при дигитализиране на икономиката може да се постигне 5% ръст на БВП. България е сред първенците в Европа по бърз широколентов достъп до интернет, изтъкна Димитров.

Що се отнася до научните изследвания във фокуса трябва да бъдат тези, изисквани от бизнеса, посочи зам.-министърът на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *