Сертификат за кредитен рейтинг ВВB

бе връчен официално на “Енемона” АД от Българска агенция по кредитен рейтинг

Сертификат и обосновка за кредитен рейтинг ВВB бе връчен от г-н Цветан Ризов, изпълнителен директор на Българска агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ на г-н Прокопи Прокопиев директор на дирекция „Корпоративна политика” в “Енемона” АД, на 26.07.2006 г., в зала “Мати” на НДК.

Българска Агенция за кредитен рейтинг АД повиши рейтинга на „Енемона” АД от BB+ (тренд стабилен), присъден през 2005 г., на BBB (тренд положителен) към 2006 г.

От БАКР считат, че през периода обхванат от актуализацията на кредитния рейтинг на „Енемона” АД, дружеството подобрява конкурентната си позиция и постига по-ниски нива на бизнес риск. Основните бизнес направления на “Енемона” АД се запазват и през 2005 г. компанията успява да диверсифицира структурата на приходите си, като делът на енергоефективните дейности в продуктовия й портфейл се повишава от 1% през 2004 г. до 17% през 2005 г.

Независимата оценка дава на “Енемона” АД значителни предимства при реализацията на проекти и дейности съвместно с финансовите институции, фондове и програми. Отговорното отношение на мениджмънта на компанията спрямо финансовото състояние и стратегията за неговото подобряване, повишава имиджа на компанията и доверието, с което се ползва “Енемона” АД на българския и международен пазар.

През месец юли 2006 г. компанията успешно реализира и облигационна емисия в размер на 6 милиона евро. Набраният капитал компанията ще използва в проекти за повишаване на енергийната ефективност в общински и държавни обекти по ЕСКО модел. По този модел, през 2004 и 2005 г. “Енемона” АД успешно осъществи множество проекти на общински сгради на територията на цялата страна. През 2005 г. са реализирани проекти по енергийна ефективност на стойност над 12,5 млн. лв. Към настоящия момент за 2006 г. компанията има общо сключени договори за над 55 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *