Сивата икономика в България заема 37,7% от БВП

София /КРОСС/ Сивата икономика заема 37,7% от БВП на страната, което се равнява на над 31 млн. лева за първото полугодие на 2010 г. това показва проучване „Сивата икономика в Европа”, проведено по поръчка на „Виза Европа”, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Първата предвижда, пет мерки за ограничаване на сивата икономика в България предлагат бенките на правителството. Работните заплати и всеки друг вид трудово възнаграждение да бъдат изплащани само по електронен път.
Друга идея е всяко плащане на стоки и услуги над 1500 лева да става само чрез безналична транзакция.
Банките предлагат да бъде променено съществуващото законодателство, така че на всеки потребител да се даде еднаква възможност да използва пари в брой или банкова карта, когато плаща за продукт или услуга. Мярката изисква всеки търговец да разполага със съответния ПОС терминал.
Друго предложение е намаляване на размера на ДДС заплащания извършени с карти за определен период от време.
Според изследването точният размер на сивата икономика е труден за изчисляване, но все пак експертите смятат, че тя достига близо 2,3 трилиона евро в Европа. Сред развиващите се страни от Източна Европа, като България, Ръмъния, Латвия, Естония нейният размер е почти 40% от БВП.
Според Стамен Тасев, изп. директор на Българския форум на бизнес лидерите, който не назова конкретно източниците си, през 2008 г. ДАНС е получила сведения за 344 897 кешови операции, всяка от която за над 30 000 лева, от които 592 – със съмнителен характер, чиято обща стойност надхвърля 500 млн. лева.
Максим Бехар, председател на М3 Комюникейшънс, заяви от своя страна, че дълго време се е опитвал да формулира определението за корупция. Пред многобройната аудитория на форума той заяви: „Ако някой ти подари писалка и ти можеш да кажеш от кого си я получил. Тогава ти не чувстваш, че си корумпиран. Ако ти я скриеш, тогава чувстваш, че има някаква корупционна практика около теб”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *