Силата на капиталовите пазари притиска златото

Златото спадна днес след двумесечен връх заради силата на акциите и слабото търсене от физическия сектор, въпреки че търсенето на сигурност от нарастващото напрежение в Ирак подкрепя метала над нивата от 1300 долара за тройунция.

Спот цената слезе на 1312 долара. Миналата седмица златото отчете най-силната седмица през последните три месеца и скочи в петък до двумесечен връх от 1321.90 долара за тройунция.

При по-високите цени обаче физическото търсене от топ потребителите Китай и Индия се забавя, което повишава натиска освен този идващ от силата на акциите. Днес азиатските борсови индекси скочиха след новите рекордни стойности на Уолстрийт в петък.

Златото е считано за защитна инвестиция и често се купува във времена на геополитическа и финансова несигурност. В момента събитията в Близкия изток оказват подкрепа, но рекордите на Уолстрийт водят до силно търсене на рискови активи и това вреди на метала. При липсата на силно търсене от физическия сектор или златните фондове, ралито скоро ще се изчерпи. Дилъри са на мнение, че търсенето от физическия сектор в Азия ще остане слабо, тъй като очакванията са за нови спадове на цената. Търсенето е слабо и заради огромните покупки през миналата и началото на тази година, които дойдоха заради обезценката на златото с 28%.

Подкрепа оказва геополитическото напрежение. Иранският върховен водач обвини в неделя САЩ, че се опитват да превземат отново контрола върху Ирак, за да се възползват от местното съперничество, където сунитите се насочват към Багдад от новите си крепости по границата със Сирия.

Продължаването на боевете в Украйна също оказват подкрепа на златото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *