Силен ръст на заетостта в САЩ

Американската икономика е създала нетно 288 хил. работни места през април (на сезонно изгладена база) – най-високият темп от януари 2012 г., а безработицата е спаднала от 6,7% на 6,3% – наи-ниското ниво от септември 2008 г., съобщава Wall Street Journal.

Икономисти, анкетирани от изданието, очакваха ръст на заетостта с 215 хил. работни места и коефициент на безработица от 6,5%.

Министерството на труда е ревизирало нагоре данните за заетостта през февруари и март – през март икономиката е създала 203 хил. работни места, а през февруари – 222 хил., спрямо първоначалните оценки за съответно 192 и 197 хил.

Докладът е най-силният знак досега, че икономиката се е стабилизирала след тежката зима през декември и януари, когато възстановяването почти спря.

През декември и януари среденият месечен ръст в заетостта бе само 114 хил. работни места – двойно по-малко, отколкото в периода август-ноември миналата година.

Данните подкрепят и решението на Федералния резерв от тази седмица да свие с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации до 45 млрд. месечно, след като централната банка заяви, че икономиката изглежда се ускорява.

По-рано през седмицата станя ясно, че икономическият растеж в САЩ през първото тримесечие е бил едва 0,1%. Мнозина икономисти очакват той да се ускори до 3% през второто тримесечие.

Основната част от увеличената заетост през април е била създадена от частния сектор – 273 хил. места, а правителството е добавило 15 хил.

По сектори най-много се е увеличила заетсотта в професионалните и бизнес услуги (75 хил.) В търговията на дребно са били създадени 35 хил. места, в строителството – 32 хил., в здравеопазването – 19 хил., а в промишлеността не е отчетена промяна. Временните работни места пък са се увеличили с 24 хил.

Пазарът на труда обаче все още е слаб в исторически план. Заетостта е доста над ниото от 4-5% в месеците преди началото на рецесията. Делът на икономически активните американци (работещите и търсещите активно работа) пък е достигнал 30-годишно дъно през април от 62,8%.

Данните на трудовото министерство показаха още, че средното почасово заплащане в частния сектор е останало без изменение през април (24,31 долара), а на годишна база се е покачило с 1,9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *