Силен ръст на промишлеността през април отчита НСИ

Попредварителни даннина Националния статистически институт през април 2014 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.4% в сравнение с март 2014 година.

През април 2014 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 5.0% спрямо съответния месец на 2013 година.

Месечни изменения

През април 2014 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – със 7.4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.5%, и в преработващата промишленост – с 1.0%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 11.6%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 8.0%, производството на превозни средства, без автомобили – с 6.7%.

Спад е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 8.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 4.7%, производството на облекло – с 3.8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на основни метали – по 3.7%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 13.6%, в добивната промишленост – с 11.1%, и в преработващата промишленост – с 3.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 30.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 20.1%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 16.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 11.5%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.2%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия – с 14.7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 8.5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 6.8%, производството на облекло – с 5.6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *