Силен ръст на световните индекси след добрите данни за щатската икономика

Щатските индекси завършиха петъчния ден със значително повишение, като инициираха и ръст при останалите световни индекси след положителните данни за ръста на щатската икономика през третото тримесечие, въпреки негативното въздействие на бушувалите в страната урагани.

Индексът Dow Jones приключи деня с повишение от 1.69% до 10 402.77 пункта, а технологичният Nasdaq добави 1.26% към стойността си до ниво от 2 089.88 пункта.

От изнесените в петък данни стана ясно, че щатската икономика е регистрирала ръст за третото тримесечие от 3.8% на годишна база въпреки развихрилите се в страната урагани през този период.

Данните изненадаха приятно анализаторите, които преди изнасянето им очакваха щатската икономика да отбележи ръст от 3.6% на годишна база.

Потвърди се и стабилното развитие на най-голямата световна икономика, като растежът е значително над реализирания за второто тримесечие на годината, който бе от 3.3% на годишна база.

След данните доларът отбеляза повишение спрямо останалите основни валути. Еврото, което преди изнасянето на данните се търгуваше на нива от около 1.2150 долара за едно евро, се понижи с близо един цент и към момента се разменя за 1.2060 долара.

Ръстът на щатските индекси оказа положително въздействие и върху азиатските индекси, които приключиха днешния ден значително на положителна територия.

Най-много се повиши тайванският претеглен индекс, който добави към стойността си 2.33% до ниво от 5 764.30 пункта, следван от японския Nikkei 225, който се повиши с 1.95% до 13 606 пункта.

Корейският KOSPI добави към стойността си 1.52% до 1 158.11 пункта.

На положителна територия стартираха днес и европейските индекси, като немският DAX 30 започна деня с повишение от 1.6% до ниво от 4 885 пункта, а френският САС 40 се повиши при отварянето си с 1.1% до ниво от 4 385.10 пункта.

Цената на петрола завърши петъчния ден на стоковата борса в Ню Йорк с минимално повишение от 0.13 долара до ниво от 61.22 долара за барел, като анализаторите очакват по-нататъшни данни, които да определят движението на ценната суровина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *