Силен ръст при петрола след атентати в Нигерия

След три атаки, извършени на 18 февруари в Нигерия срещу петролни кладенци на международни компании, цената на петрола регистрира значително повишение. Цената на суровия петрол с доставка през април се повиши с 1.9% до 61.05 долара за барел по време на електронната търговия в Лондон.

Днес най-голямата борса за търговия на енергийни суровини – нюйоркската, ще бъде затворена.

От Royal Dutch Shell Plc обявиха, че спират временно производството на петрол в Нигерия, което възлиза на близо 455 000 барела дневно.

Общо Нигерия произвежда близо 2.4 млн. барела на ден, или около 3% от световното производство.

След ръста в цената на петрола значително повишение отбелязаха и акциите на петролните компании, като тези на BHP Billiton се повишиха с 3%.

Японският Nikkei 225 завърши днешния ден с понижение от 1.75% до ниво от 15 437.93 пункта, което бе и първото му затваряне под психологическото ниво от 15 500 пункта от близо един месец насам.

Разпродажбите на токийската фондова борса се реализираха след понижението от 1.8% в акциите на най-големия японски производител на потребителски стоки – конгломерата Sony Corp., след като водещ брокер занижи инвестиционната оценка на компанията.

Слабост на пазара внесоха и акциите на най-голямата по активи в света японска банка – Mitsubishi UFJ, които загубиха 4.3% от стойността си след новината, че пълното интегриране на компютърната система на банката ще закъснее с около шест месеца.

Понижение регистрираха и акциите на втората по големина японска банка – Mizuho Financial Group Inc., които се понижиха с 3.1% до 870 000 йени.

На фона на спада на японския индекс повишение отбеляза южнокорейският Kospi, който добави към стойността си 1.2% до ниво от 1 348.25 пункта, а тайванският претеглен индекс се повиши с 0.2% до ниво от 6 686.55 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *