Силен финал на седмицата за долара

Азия

След значителното си поевтиняване в четвъртък, вчера японската йена поскъпна спрямо останалите главни валути, с изключение на долара. Коментарите от Ю Йонгдинг, съветник на Китайската Централна банка, помогнаха за възходящото движение на йената. Според него Китай може да ускори промяната в монетарната си политика и преоценяването на юана поради високия ръст на чуждестранни инвестиции. Но поскъпването на японската валута бе донякъде ограничено поради продължаващите спекулации относно евентуалното напускане на управителя на Централната банка Фукуи. Все пак за момента правителството остава зад него, а той за пореден път заяви, че има намерение да изпълни предварителните си планове като управител на Централната банка, което включва и повишаване на лихвените проценти в страната над нула.

През предстоящата седмица политическите новини вероятно ще продължат да оказват влияние на валутните пазари, като фокусът ще бъде поставен основно върху Северна Корея. В икономическия календар докладите, на които трябва да се обърне внимание са за продажбите на дребно, индустриалното производство, търговския баланс, равнището на безработица, потребителските разходи и CPI-индекса.

Европа

Силното представяне на долара в края на изминалата седмица бе основната причина за поевтиняване на еврото, въпреки някои добри фундаментални новини. Белгийският индекс за доверието в производствения сектор отбеляза рекорден скок от 1.4 до 10.6. Въпреки че индикаторът е отражение на икономиката на много малка страна, той е свързан и с германския IFO-индекс и такова рязко повишение не е за подценяване. Това може да се приеме и като знак, че очакваните данни от IFO доклада няма да бъдат толкова негативни, колкото сочат предварителните прогнози. Естествено белгийският индекс е далеч по-волатилен, но все пак данните си остават окуражителни.

Междувременно продължиха позитивните коментари на официалните лица от Европейската централна банка. Вебер за пореден път отбеляза, че ЕЦБ трябва да остане „бдителна” при оценката си на инфлационните рискове. Това потвърди оценките на инвеститорите, че следващото лихвено повишение в еврозоната ще бъде най-вероятно през месец август. За момента обаче изглежда, че сегашната стойност на еврото е изключително комфортна за ЕЦБ. Предишното поскъпване на единната валута над 1.29 долара представляваше сериозен риск за икономическия ръст в региона и главно за експортния сектор.

Британският паунд продължи рязкото си обезценяване спрямо долара. В последния ден на изминалата седмица липсваха важни фундаментални новини, но продажбата на стерлинги на пазара продължи главно поради спекулациите за отлагане на евентуално лихвено повишение от Английската централна банка след смъртта на члена на комитета по монетарната политика Дейвид Уолтън. Вероятно сега от Bank of England ще се концентрират върху избора на двама нови членове в комитета си. През настоящата седмица основните новини, които могат да окажат влияние върху стерлинга ще бъдат за равнището на брутния вътрешен продукт и данните от пазара на недвижими имоти. Но очакваните доклади няма да променят позицията на Централната банка, поради което стойността на лирата ще зависи до голяма степен от състоянието на долара, в очакване на важното заседание на Федералния резерв.

САЩ

С приближаването на юнското заседание на Федералния резерв щатският долар продължи да засилва позициите си на валутния пазар. Ясната разлика между монетарните политики в САЩ от една страна и Великобритания и Япония от друга помогнаха за значителното поскъпване на зелените пари. Но дали сегашните равнища ще останат стабилни зависи до голяма степен от тона на предстоящото заседание на Фед-а. Според много инвеститори 5.25% ще бъде таванът на лихвените повишения от Централната банка, но се появиха и спекулации относно продължаването на цикъла до месец октомври и достигане на лихва от 6.00%. Ако това се окаже факт, то той ще доведе до нови високи стойности за американската валута. Към момента пазарът приема за сигурно предстоящо повишение с 25 базисни пункта в четвъртък, а вероятността за нова аналогична стъпка през месец август е над 50%. Поради това може да се очаква, че волатилността на пазара ще се повиши много рязко по време на коментарите след заседанието на Федералния резерв.

Настоящата седмица ще започне с важните доклади за продажбите на нови домове, следван от индекса на потребителското доверие, който ще бъде съобщен във вторник. Тези новини ще дадат повече яснота около това какво е състоянието на икономиката след последното повишаване на лихвата. Незадоволителни цифри ще означават, че ръстът на брутния вътрешен продукт би бил под сериозен натиск и едва ли би издържал ново повишение на лихвата с 0.5% или 1.00%, но същевременно позитивни данни биха подкрепили очакванията за оптимистични коментари от заседанието на Федералния резерв.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.2576, High – 1.25865, Low – 1.24765, Close – 1.2504

В последния ден от изминалата седмица доларът продължи поскъпването си спрямо еврото. Това изпрати основната валутна двойка много близо до психологическата граница на 1.2500, като дори за кратко тази зона бе премината. Пробивът обаче остана спайк на 1-часова графика и бе повече в резултат на ниските търгувани обеми, отколкото на реални пазарни равнища. Така на седмична база еврото затвори с цент и половина под началната котировка от миналия понеделник. Тази сутрин търговията се утвърди над 1.2500, като това ще бъде и първата техническа подкрепа за еврото днес. При силен пробив под това ниво следващите подкрепи за кроса ще бъдат на 1.2411 (38.2% от низходящата дългосрочна вълна 1.3665-1.1636) и 1.2346 (където е 100-дневната МА). Евентуално поскъпване на еврото би било ограничено от съпротивите на 1.2529 (формирана от важното дневно дъно от 13 юни, което е начало и на последната краткосрочна възходяща корекция, завършила на 1.2670), 1.2585 (100-часова МА) и 1.2651 (50% от споменатата годишна вълна 1.3665-1.1636).

Съпротива 1.2529 1.2585 1.2651

Подкрепа 1.2500 1.2411 1.2346

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *