Силното евро разтревожи Европа

Христо Петров vbaneri2(16,“,“);

Европа започва битка с една от ключовите пречки за бързото й възстановяване от рецесията – високата обменна стойност на еврото спрямо останалите световни валути. Еврокомисарят по монетарните въпроси Хаокин Алмуня и управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише съобщиха в четвъртък, че в събота в Истанбул ще има специално обсъждане на този проблем и приемане на обща позиция преди срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7.

Новината от заседанието в четвъртък на финансовите ръководители от еврозоната в шведския град Гьотеборг веднага натисна еврото и то поевтиня спрямо 13 от 16-те основни валути, съобщи агенция „Блумбърг“. Към 19:00 ч. българско време единната валута поевтиня с 0.75% до 1.45 долара за евро. През последните 7 месеца еврото, към което е вързан и българският лев, поскъпна спрямо долара с 13%, а това пречи на износа, на който Европа разчита да я измъкне от кризата.

В същото време правителствата не спират да увеличават бюджетните дефицити и повечето от тях с нежелание се съгласиха в Гьотеборг през 2011 г. да спрат с изливането на държавни помощи в икономиките си и да започнат незабавно подготовката на плановете как точно да стане това.

Алмуня обяви в четвъртък, че още 9 държави ще нарушат догодина изискванията на Пакта за стабилност, на който се основава прилагането на еврото. Според него това не може да продължава безкрайно, защото така се обезсмисля самата идея за зона с единна валута. В момента 13 от 16-те страни с евро и 20 от 27-те в ЕС са с бюджетни дефицити над 3% от БВП.

Според председателя на Екофин Жан-Клод Юнкер в следващите 10 години икономиката на еврозоната ще нараства едва с 1.5% годишно, докато преди кризата темпото беше 2-2.5%. Европейската комисия предупреди, че ако не последва промяна във фискалната политика, в 2016 г. задлъжнялостта на страните в зоната ще скочи до 100% от БВП и до 120% през 2020 г., при положение че през миналата година бе 69.3%.

Безработицата в ЕС достигна през август рекордните за последните 10 години 9.6% (или над 15 милиона души), обяви Брюксел в четвъртък. Компаниите продължават да съкращават персонал и според Еврокомисията догодина в еврозоната безработицата ще се покачи до 11.5%.

Международният валутен фонд ревизира в четвъртък нагоре прогнозата си за световната икономика и вече очаква по-ранно възстановяване на големите европейски страни. За Югоизточна Европа обаче данните са коригирани надолу, а догодина рецесията у нас ще е от 2.5% – най-лошият показател за района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *