Силом и със скандал назначиха новият управител на „ВиК – Варна” ООД

Общото събрание на съдружниците на „ВиК – Варна” ООД днес гласува Веселин Русев да оглави дружеството за срок от 3 години. Той заема мястото на Валентин Вълканов, който беше на този пост в продължение на близо 8 години. Русев е на 49 години и по професия е строителен инжинер. В последните 7 години той е бил директор на „ВиК – Златни пясъци”.

Самото заседание започна със скандал. За негов председател беше избран директорът на Дирекция „Търговски дружества и държавни предприятия” в МРРБ Христо Станков. Той и главният юрист към дирекция „Правна” главният юрист Снежана Христова – Денкова представляваха министерството, което е собственик на 51% от дружеството. След даване начало на заседанието Станков настоя всички присъстващи в залата, които не са съдружници, да я напуснат. Това му предложение срещна отпор, както от кметовете, така и от присъстващите журналисти. Те бяха описани в специален списък, който беше приложен към протокола. През цялото време Станков и колежката му Денкова демонстрираха авторитално поведение, което накара част от кметовете на общини във Варненска област, който са съдружници, да напуснат заседанието.

По-рано днес от длъжност беше освободен и досегашния директор на „ВиК – Варна” ООД Валентин Вълканов. Освобождаването му не беше мотивирано. По думите на Станков мотиви не се изискват, тъй като това не е включено в нормите на Търговския закон.

Отчета на Вълканов за първите 9 месеца на годината сочи, че водоснабдителното дружество е с нетна печалба в размер на 2 679 000 лв. Капиталът на „ВиК – Варна” ООД е в размер на 1 363 100 лв., а собствения капитал е н размер на 40 630 000 лв. Држеството няма задължения към бюджета, доставчиците и персонала.

Основният проблем на „ВиК – Варна” ООД продължава да бъде сериозният размер на задълженията на абонатите за ВиК-услуги, посочи още Вълканов. По думите му общият размер на задълженията към момента е 11 984 000 лв., като от тях 9 613 000 лв. дължат гражданите, а 2 371 000 лв. – промишлените абонати. Най-големият длъжник е „Златни пясъци” АД с неизплатени 304 000 лв, а негов шеф до днес беше новият директор на фирмата Веселин Русев!!!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *