„Сименс“ ще съкрати 2500 работни места, предимно в Германия

Водещата немска компания „Сименс“ обяви, че ще съкрати около 2500 работни места в свои поделения, повечето от които са в Германия, в отговор на силната конкуренция в минно-добивната сфера и в петролния и газов сектор.

Рязкото свиване в търсенето на пазарите на суровини доведе до значително засилване на конкуренцията, особено в Азия, заяви Юрген Брандес, който е ръководител на поделението на компанията Process Industries and Drives. За да се подобри конкурентоспособността, „Сименс“ планира да съкрати около 2000 работни места в Германия и още 500 в задграничните си поделение.

Трябва да оптимизираме производствената ни мрежа в световен мащаб и да намалим броя на съоръженията, произвеждащи специфични продукти, каза г-н Брандес.

Съкращенията идват на фона на планове на компанията за разриване на повече работни места, като „Сименс“ се ангажира да наеме най-малко 25 000 нови служители през следващите години, включително и 3000 в Германия, допълни той.

Германската фирма е подложена на натиск от нейните инвеститори за подобряване на рентабилността и Джо Каезер продължава да работи върху опростяване на оперативната работа на „Сименс“, след като той стана главен изпълнителен през юли 2013-а година. От тогава насам работната сила в компанията беше съкратена с близо 13 000 работни места до общо около 348 000 служители по целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *