Симеон Дянков: Данък върху лихвите ще има

 
Данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. В България на каквато и работна заплата да работиш, трудът се облага задължително за всички. В капитала обаче има някои изключения и това всъщност е най-голямото изключение, коментира Дянков и подчерта, че данък върху лихвите по депозитите ще има.
Той даде пример с рентиерите, които си държат парите в банки и за които тези пари „работят за тях и създават повече пари”. Те не се облагат, обясни министърът и допълни, че резултатът от това е социалната несправедливост. Министър Дянков подчерта, че данъкът не е върху депозита, а върху лихвите от депозита. Така, ако някой има 1000 лева депозит, ще плаща 30 стотинки месечно данък, което на година е около 4 лева, обясни финансист номер 1. Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да преподписват контракта. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.
По този начин ние вече се включваме в европейската банкова система, заяви Дянков и допълни, че когато живеел в САЩ, също плащал такъв данък.
Той допълни, че днес, 12-ти октомври всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва.
Дянков коментира и Бюджет 2013 и поясни, че парите за силовите структури, МВР, НСО и ДАНС не са се вдигали в сравнение с предишния бюджет.
Министерство на отбраната получава няколко милиона много малко над това, за да вдигнат с 9% техните заплати, но те имат много спестявания. Общо в цялата система на здравеопазването влизат още 192 милиона лева, заяви министърът.
Той допълни, че не е готов да даде повече пари на здравеопазването, тъй като според него е необходимо там да има повече реформи:
Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние ще им дадем повече пари. Големите реформи се правят в началото на мандата, но има някои малки стъпки, които могат и да се направят сега. Например малките общински болници в труднодостъпни региони – те не си изпълняват бюджетите, обясни Дянков и допълни, че голяма част от здравните услуги, които предлагат, могат да минат към големите държавни болници в по-големите градове.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *