Симеон Дянков: Не се плаша от стачки

София /КРОСС/ Не се плаша от стачки, заяви в интервю за БНР финансовият министър Симеон Дянков по повод заплахите за протест от страна на синдикатите. Според него, тези намерения блокират социалния диалог. Дянков подчерта, че въпреки изразената позиция на синдикатите за прекратяване на диалога, в четвъртък Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере да дискутира пенсионната реформа.
Относно споразумението с БЛС министър Дянков коментира: „В опит да се намерят пари за здравеопазването се влезе в пореден проблем. Оказа се, че лекарите си прочетоха споразумението 6-7 дни по-късно и сега не го харесват. Те не разбрали, че натрупаният резерв на касата няма да могат да си го ползват. Работи се по текста на споразумението, което дойде от самия БЛС. Те ни предоставиха черновата и над нея се работи няколко дни. Мисля, че всичко написано там, трябва да е доста ясно за БЛС, защото предложенията са техни. Знаем защо този резерв се е натрупал за здравни частни фондове, които така и не проработиха. От тази гледна точка той реално сега не се използва за нищо. Ако се реализира споразумението, този резерв ще се използва по друг начин и ще ни помогне в бюджета за следващата година. Така няма да правим допълнителни дългове през следващата година и ще можем да използваме част от фискалния резерв по разумно, което пък ни намалява лихвите от една страна, а от друга подобрява фискалната ни стабилност. Бюджетът вече е внесен, гледан е на една-две комисии, така че той ще продължи пътя си, въпреки всички слухове, че това няма да се случи“.
По отношение на днешния протест на младите учени „2011 г. – Бюджет на невежеството“, финансовият министър каза: „Дадохме допълнителни пари за стипендии на студентите до края на тази година около 5 млн.лева. Та може би ще има възможност за висшето образование да се осигурят по-добри финансови възможности. За БАН обаче, това са възможностите. Каквито и протести да има, колкото и стачки да правят, просто това са възможностите на държавата“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *