Сингапур изненада пазарите с икономически растеж през третото тримесечие

Сингапурската икономика успя да постигне растеж през третото тримесечие въпреки първоначалните опасения за възможен спад, съобщава CNBC. Новината даде увереност на правителството да коригира прогнозния си годишен ръст.

Градът-държава е постигнал тримесечен ръст от 1,3 на сто, показаха публикуваните в четвъртък правителствени данни. Месец по-рано националното статистическо бюро на Сингапур предвиждаше свиване с 1% за периода.

Измерена на годишна база, сингапурската икономика е нараснала с ревизираните 5,8% за тримесечието, надхвърляйки първоначалните очаквания за ръст от 5,1 на сто. Темпът на растеж се оказа най-бързият от първото тримесечие на 2011 г.

Правителството също така ревизира своята прогноза за растежа за цялата 2013 г. до 3,5-4% в ​​сравнение с предишната проекция от 2,5-3,5 на сто.

„Експортно-ориентираните сектори, като производството, търговията на едро и транспорта, подкрепят растежа в съответствие с лекото възстановяване в глобалната икономика“, се посочва в изявлението на Министерството на търговията и индустрията на Сингапур.

За 2014 г. правителството прогнозира „скромен“ ръст от 2,4 на сто.

„Общата икономическа експозиция на Сингапур в региона не може да бъде толкова голяма, колкото на развитите икономики, но връзките се увеличават и задават все по-широка основа“, посочиха след публикуването на данните експертите от Barclays.

Според анализаторите евентуалното покачване на лихвените нива в глобален план продължава да представлява заплаха за възхода на Сингапур.

„Повишаването на лихвените проценти изглежда ще съвпадне с рекордния ръст в предлагането на жилища през 2015-16 г.“, посочиха от финансовата институция.

През септември Barclays предупреди за ценова корекция от 15-20 процента на пазара на жилища в следващите няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *