Синдикатите не могат да смятат

Синдикатите за пореден път искат масирано увеличение на облагането на труда:
КНСБ постави редица искания като условие да седне на масата на преговорите. Сред тях са от 2011 г. да се възстанови въведеното от началото на тази година намаляване на осигуровките с два процентни пункта, след което размерът им плавно да се увеличи до ликвидиране на дефицита във фонд “Пенсии“.
Това на практика означава да достигнем данъчно-осигурително бреме от поне 60% (по статичните изчисления на НОИ). И това не е всичко.
Синдикалисти, а и други заинтересовани, предлагат и здравните осигуровки да се увеличат значително (чували сме искания за 12 или дори 16%). Но нещата не спират дотук. На синдикатите и плоският данък от 10% им се вижда нисък, т.е. ако стане тяхното и от тук ще има увеличение на облагането.
В крайна сметка отиваме към данъчно-осигурително бреме от 70-80% от заплатата. Това е мечтата на синдикатите.
При толкова високо облагане, обаче, приходите в бюджета ще спаднат, а няма да се увеличат – заради загуба на работни места, намаление на доходите, увеличаване на сивата икономика и икономическата неефективност, намаление на стимулите за труд и предприемачество, данъчен арбитраж и пр. Живели сме с високи нива на облагане и помним. Синдикатите, обаче, явно не помнят – а не могат и да смятат.

ikonomika.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *