Синдикатите подготвят безсрочна стачка в БДЖ от 11 март

Ден преди това, на 10 март, се очаква да има едночасова предупредителна стачка. Председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев обясни какви ще бъдат загубите от протестите.
Ако 24 часа не се движат влаковете, са около 500-600 хиляди на ден. Но проблемът ще бъде с… ние возиме около 80 и 100 хиляди пътника на ден. Това ще бъде голям удар спрямо най-бедните хора в България, щото те ползват влаковете. Това ще бъда учениците, пенсионерите, инвалидите и тъй нататъка. Никога не сме искали да поставяме наште клиенти в тая ситуация. Но трябва да разберат, че това го правим и заради тях, посочи Бунев.
Стачните комитети на двете компании са получили покана за преговори, които се очаква да започнат по-късно в сряда. Ако няма споразумение, от 11 март влаковете няма да се движат в периода от 8 до 16 ч.
Председателят на Съвета на директорите на компанията БДЖ Владимир Владимиров изрази надежда в интервю за „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“, че ще бъде постигнато споразумение със синдикатите и до ефективна стачка няма да се стигне.
Ние водиме преговори със синдикатите постоянно – формални и неформални. И се надявам, че в крайна сметка ще постигнеме споразумение, така че да предотвратиме ефективните стачни действия, обясни Владимиров.
Според Владимир Владимиров за тази година не се предвиждат съкращения на служители в компанията.
Искаме да правим един естествен процес на оптимизиране, който ще се получи като на мястото на пенсионираните служители на не всички пенсионирани служители се назначават нови служители. Като управляваме процеса на текучеството, а той е доста голям в БДЖ – около 2000 човекавсякагодина подават молби за напускане. И на трето място чрез реализация на няколко проекта, свързани със спомагателните дейности в БДЖ, които в момента са губещи. А ние искаме да направим смесени дружества, държавно-частно партньорство. Да ги направиме печеливши тези дейности и да прехвърлиме служителите в тези смесени дружества, каза още Владимир Владимиров.

500-600 хиляди на ден могат да достигнат загубите при евентуална стачка в БДЖ,потвърдипредседателят на Съвета на директорите на БДЖ.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *