Синдикати: „Булгартабак“ ще бъде купен от български бизнесмени за жълти стотинки

. Проявата е срещу приватизацията на печеливша фирма в условията на криза и липсата на социални гаранции за работещите в „Благоевград БТ“ АД, обявиха на пресконференция председателите на двата синдиката в благоевградското предприятие Владимир Христов и Христо Япраков.
Владимир Христов заяви, че не са добре дошли на протеста утре политици от какъвто и да е калибър и от каквато и да е политическа сила. На журналистите бяха предоставени папки с документи, в които подробно са изложени аргументите на двата синдиката срещу условията и критериите за приватизацията на холдинга и конкретно на „Благоевград БТ“ АД. По думите на Владимир Христов не може единственият довод за приватизацията да е, че бюджетът е издънен и трябва да се напълни. Оповестените условия за приватизация според него целят „Булгартабак“ да бъде купен от български бизнесмени за жълти стотинки.
Позицията на Изпълнителните съвети на Националния синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Националния синдикат „Тютюнева промишленост“ към „КТ Подкрепа“ е изложена и в писмо до премиера Бойко Борисов от 26 май. В него се посочва, че това е пореден опит за приватизация на „Булгартабак Холдинг“ АД, който се подготвя в нечий интерес, различен от този на държавата. Изказва се възмущение „от фалшивия диалог с представителите на браншовите синдикални организации, целящ единствено да осигури временен социален мир“. Становището на синдикатите е, че е недостатъчна активността „за ограничаване на безпрецедентната контрабанда на цигари“.
В писмото до министър-председателя се настоява за спиране на процедурата за приватизация на холдинга от страна на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по /АПСК/ поради негодност. Синдикатите настояват също за отстраняване на изпълнителния директор на АПСК Емил Караниколов за некоректни отношения със социалните партньори, както и за отстраняване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков „поради изолирането му от процесите и проблемите около приватизацията на „Булгартабак Холдинг“ АД“.
 

Финанси
 

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *