Синдикати предлагат как да се спаси „Кремиковци“

Една година вече „Кремиковци“ не работи. Предприятието беше обявено в неплатежоспособност на 6 август 2008 г. Същевременно се разрази и световната икономическа и финансова криза, се казва в декларация на КНСБ и КТ „Подкрепа“, предаде БГНЕС.
Кризата постави световната металургия и пазара на метали в изключително тежко положение. Цените на металите рязко паднаха и възможностите да се акумулират средства, за да се произвежда и да се плащат работни заплати на работниците, се ограничиха в максимална степен. На работещите в дружеството не са изплащани работни заплати от ноември 2008г. до сега. В тази ситуация, търсенето на нов инвеститор за комбината – „Смарт груп“, Украйна и CSN, Бразилия засега не се увенча с успех. Опитите продължават.
Предстои преструктуриране на управлението и на целия производствен цикъл на „Кремиковци“ АД.
Структурните реформи в комбината неизбежно са свързани и с освобождаването на персонал. Вече са освободени 400 човека, а синдикът на дружеството и мениджърският екип са заявили в Агенцията по заетостта освобождаването на още 1500 човека на втори етап (до юни 2009г.). Работещите ежедневно провеждат протестни действия в защита на справедливите си искания за изплащане на дължимите работни заплати, осигуровки и обезщетения, пише още в декларацията на синдикатите. В тази ситуация те предлагат следните възможни варианти за решаване на проблемите в „Кремиковци“ АД към настоящия момент:

Придобиване на собствеността на дружеството чрез оздравителен план от инвеститор
Отдаване на обособени части от комбината под наем, с последващ оздравителен план и придобиване на собствеността. Към момента са налице: оферта на „Интертръст Холдинг“ АД ; заявено желание от „Екометал инженеринг“ ЕООД за работа на ишлеме и последващо придобиване на собствеността
При липса на инвеститор, предлагаме да се премине към т.нар. „капитализация на дълга“ по реда на Търговския закон
Използване на форми на алтернативна заетост: Екопроект с финансиране от Европейската комисия за изграждане на плантация от слънчеви колектори на площ от две хиляди и петстотин декар (табана на рудник „Кремиковци“). Земята е пустееща, собственост на „Кремиковци“ АД. Проектът може да осигури около 1000 работни места с професии приложими и близки до тези на работещите в комбината. Реализацията на този проект е свързана с квалификация и преквалификация на кремиковски работници, финансирана по други програми.
Продажба на активи на дружеството (ТЕЦ, Производство на металургични огнеупори, Феросплавен завод, Ремонтно-механичен завод), с решение на събранието на кредиторите, за което е необходима подкрепата на държавата, като един от големите кредитори. Продажбата е необходима за осигуряване на средства за изплащане на дължимите работни заплати, обезщетения и други задължения към работниците и служителите в „Кремиковци“ АД.
Ползване на възможностите на Националния план за действие по заетостта
България да кандидатства за финансиране от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, на активни мерки за връщане на пазара на труда на съкратените кремиковски работници и служители
Ранно пенсиониране – работници и служители в „Кремиковци“ АД, на които им предстои до пет години да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да имат възможност да се пенсионират и да получават пенсия в размер на 80% от полагащата им се, до покриване на критериите за получаване на пенсия в пълен размер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *