Синдиците алармират за нови афери около КТБ

Синдиците на КТБ сезираха прокуратурата и правителството / в частност и МВР/ за действия на фирми, които ощетяват събираемостта от длъжници на банката, като в сигнала си предупреждават, че въпросът е за щети, които са в особено големи размери.   Става дума за данни за факти и обстоятелства относно действия, свързани с някои дружества, които имат задължения (непогасени кредити) към КТБ АД (несъстоятелност) в особено големи размери и насочени към умишлено осуетяване на възможностите на КТБ да интервенира върху притежаваните от тези дружества активи, закупени пряко или опосредено с кредити от банката.

Изложените в сигнала факти са свързани основно с фирмите „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, „Хелт енд Уелнес“ АД и дружествата от Групата „Петрол“, като се акцентира на това, че са установени организирани умишлени действия от конкретни лица, които водят (или е възможно да доведат) до отклоняване на активи от масата на несъстоятелността на банката, чрез създаване на фиктивни вземания (и фиктивни кредитори) и противопоставянето им на вземанията на банката в изпълнителните производства и производствата по несъстоятелност на дружествата длъжници. Тези действия възпрепятстват удовлетворяването на КТБ АД (н) от имуществото на задължените лица и съответно увреждат правата на банката, като кредитор в производството по несъстоятелност.

В текста на писмото са разгледани подробно схемите на действие на лицата, под чиито контрол – юридически и/или фактически се намират горепосочените дружества – длъжници на КТБ АД (н), като е посочено, че подобни схеми се превръщат в практика и за други дружества, което от своя страна затруднява работата на синдиците.

Синдиците изразяват надежда, че проверката от компетентните органи, както и съдействието на отговорните институции в Република България, ще способстват да бъдат преустановени опитите за организирано изваждане на активи от патримониума на длъжниците на банката в полза на определени лица, като същевременно намесата на компетентните органи ще позволи на синдиците на КТБ АД (н) да попълнят масата на несъстоятелността с възможно най-голямо по размер имущество, което да послужи за удовлетворяване на кредиторите.

Според синдиците тези действия възпрепятстват удовлетворяването на КТБ АД (н) от имуществото на задължените лица и съответно увреждат правата на банката, като кредитор в производството по несъстоятелност. В сигнала са разгледани подробно схемите на действие на лицата, под чиито контрол – юридически и/или фактически се намират горепосочените дружества – длъжници на КТБ АД (н), като е посочено, че подобни схеми се превръщат в практика и за други дружества, което от своя страна затруднява работата на синдиците. Като един от примерите се сочи новорегистрираното дружество „Лодж Пропърти“ е успяло да придобие дългове на „Хелт енд Уелнес“ АД и след това да направи цесия.
В писмото си синдиците настояват компетентните органи да разследват действията на тези фирми, така че да не се ощетяват кредиторите на фалиралата банка.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

 

2 thoughts on “Синдиците алармират за нови афери около КТБ

  • 04.11.2016 в 18:10
    Permalink

    Източването на КТБ от Цветан Василев продължава, много алчен и нагъл излезе той.

    Отговор
  • 04.11.2016 в 19:32
    Permalink

    Докато държавата и компетентните органи продължават да стоят безучастно Василев няма да престане с кражбите и измамите. Та все пак той е изпечен мошеник от най-висок ранг, който задигна над 4 млрд. лева. Пари, които платихме ние обикновените данъкоплатци от собствения си джоб!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *