Сините няма да подкрепят бюджета на НЗОК и ДОО

ДСБ няма да подкрепи бюджетите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2011 г.Решението на националното ръководство на партията обяви пред журналисти лидерът й Иван Костов, съобщи БТА. За централния бюджет тъмносините и СДС ще определят поведението си в пленарна зала след консултации в рамките на Синята коалиция.
От ДСБ обясниха негативния си вот с това, че бюджет 2011 е на „изоставените от страх реформи“.
„Ако гласуваме „за“, това означава, че преставаме да бъдем гарант и коректив за промени в евроатлантическия смисъл“, поясни Костов.
От партията призоваха здравния министър Стефан Константинов да оттегли бюджета на Здравната каса, защото той е в нарушение на закона.
„Не може от НЗОК да се извършват трансфери към министерството на здравеопазването, както се предвижда, и по този начин с парите на здравноосигурените да се заплаща за спешната помощ на хора, които не внасят осигуровки например“, коментира лидерът на ДСБ.
Той разкритикува и проектосметката за догодина на НОИ. Според него вдигането на осигурителната вноска и прагове е прокризисна и лява мярка, която ще засегне най-вече малкия и среден бизнес. ДСБ е против и т.нар. национализация на професионалните пенсионни фондове.
„Ако това се реализира, аз лично ще се подпиша под петиция до Конституционния съд с искане законът за бюджета на общественото осигуряване за 2011 г. да бъде спрян“, категоричен бе бившият премиер.
ДСБ смята, че правителството на ГЕРБ върви към национализация на парите на осигурените лица.

От партията са на мнение, че кабинетът все още има време да изтегли проектите за национален бюджет и на НЗОК и ДОО и „да си напише повторно домашното“.
„Продължаваме да се опитваме да върнем управляващите по пътя на реформите и разума, но тази битка изглежда все по-трудна за спечелване“, подчерта Костов.
По думите му обаче, противопоставянето на проектобюджетите не означава все още вот на недоверие на Синята коалиция към правителството.
Миналата седмица Иван Костов заяви, че социалният министър Тотю Младенов трябва да бъде отстранен от поста, защото „катастрофира“. Според него обаче, Симеон Дянков трябва да остане финансов министър, защото свалянето му би било много опасно за бюджетната политика точно в този момент и би предизвикало криза в правителството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *