Сините с първи критики към кабинета

Решението на правителството да не актуализира бюджета за тази година не е правилният ход.

Това коментира председателят на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров, цитиран от БНР, след първото заседание на комисията.
По думите на Димитров, сегашният бюджет дава много по-малко възможности за силни ходове, които следва да бъдат направени, за да се „запуши“ дупката в него.
Той поясни, че вижда причината за решението на кабинета в кратките срокове.
Една от антикризисните мерки, които трябва да бъдат предприети, е свиване на разходите, за което говори и финансовият министър Симеон Дянков, посочи Мартин Димитров.
Припомняме, на финансовият министър съобщи мерките, предприети за покриване на бюджетния дефицит. Той поясни, че освен тях не е необходимо да се правят допълнителни съкращения в бюджета.
Министър Дянков подчерта, че правителството е решило да бъде ускорена процедурата за изготвяне на бюджет 2010.
Друг ход е спиране на всички пари, които отиват към обръчите от фирми, добави лидерът на СДС.Това е огромен резерв и не знам за малкото време докъде е успял да стигне министър Дянков, отбеляза още председателят на икономическата комисия.

Според него огромен риск за бюджета са проектите АЕЦ-„Белене“, Бургас-Александруполис и „Южен поток“. По думите на Димитров само те са в състояние да съборят бюджета и затова трябва да се види какви неустойки по тях са записани.
По-рано днес бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира, че по строежа на централата в Беленеби трябвало да се действа по-бързо, за да не се поемат твърде много рискове.
По време на заседанието на комисията Мартин Димитров съобщи, че е постъпил доклад на Агенцията за следприватизационен контрол за миналата година, според който в резултат на заведени дела срещу длъжници, на държавата са присъдени 300 млн. лв.
Агенцията обаче признава, че изпитва трудности при събирането и липса на капацитет, посочи той. Затова трябва да се мисли за законови промени.
Дела за други 800 млн. лв., заведени пак от Агенцията за следприватизационен контрол, се намират на различни инстанции, а предстои и завеждането на още – за 400 млн. лв., съобщи Мартин Димитров.
Така общо несъбраните вземания от приватизация достигат около 1,5 млрд.лв. обясни той.

Фснанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *