Сините: 60-те мерки нищо не струват

Синята коалиция иска да бъде истински конкурент в политическото пространство вдясно в т.ч. и на ГЕРБ за местните и президентски избори. Това е целта на СДС и ДСБ, заявиха пред журналисти съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров.
Ръководствата на двете партии се срещнаха днес, за да обсъдят положението с бюджета, закъснелите според тях реформи и бъдещото си сътрудничество на предстоящите догодина избори.

Лидерът на СДС Мартин Димитров уточни, че местните организации на двете формации ще имат по-голяма свобода при издигане на кандидатури и реденето на листите за кметските избори.

Съпредседателите на Синята коалицията още веднъж заявиха, че

няма безпрекословно да подкрепят номинацията на правителството за здравен министър.

Те канят утре на среща Анна-Мария Борисова, за да чуят от нея какви реформи ще предприеме тя стъпка по стъпка, каква е програмата й по дни и месеци за реформи в сектора.

От Синята коалиция отново напомниха, че според тях през тази година се очертава огромен бюджетен дефицит, а правителството на Бойко Борисов няма воля за истински антикризисни мерки.

Според Иван Костов кризата се задълбочава, дори придобива нови измерения. Няколкото положителни процеса като например увеличаването на износа или временно затихване на нарастването на безработицата няма да пречупят тенденцията на несъбираемост на бюджетни приходи.

„Страната влиза в остра фискална криза, т.е не се събират бюджетни приходи. И едновременно с това имамеизключително скъпо струващи и невъзможни за поддържане системи на публичните услуги, включително осигурителна система за социално подпомагане, социално-осигурителни и здравно-осигурителните системи, образователната такаваи т.н.

Страната се нуждае от реформи.

Без реформи няма да излезем от тази криза,

независимо как ще се справят останалите европейски страни, защото те не се намират в положението на България. Това е много важен извод“, подчерта председателят на ДСБ.

За пореден път той каза, че предложените 60 меркиса са абсолютно неспособни да изведат страната от кризата.

Те няма да бъдат онези, които правителството ще внесе за обсъждане в Народното събрание, защото 60-те мерки,измислениотработодатели и синдикати, с участието, може би, на екип от финансовото министерство, и допълнителните идеи от най-различни икономически среди и наблюдатели, няма да получат подкрепа, убедени са в ДСБ.

Според Иван Костов нито един министър, включително и самият премиер, с изключение на Симеон Дянков, не е застанал зад тези мерки, никой не ги е коментирал, нито са били защитени политически или пък някой да е поел отговорността за тях.

„Няма гаранция, че, първо, се запазват ориентирите за развитие напред и че се задават правилни политически цели, второ, че се предвиждат ефективни мерки за занишаване на бюджетни разходи.

Това ни тревожи много. Ако премиерът реализира намерението си да спре реформите, ние няма да можем да запазим ролята си на гарант, че България се движи на правилен път. И ще се борим това разколебаване да не се осъществи.

Ще се опитаме да повлияем сериозно на политическия курс на ГЕРБ.

Тази партия не трябва да затъва в блатото на популизма, ако иска да запази лидерството, от което страната се нуждае при извършването на реформи. Никоя страна не излиза от криза, ако няма силно лидерство, ако затъва в страховете на популизма“, изтъкна Костов.

От СДС подчертаха, че тройната коалиция умишлено е създала политическия чадър над ограбването на България.

Първо умишлено изпратиха свои хора в Сметната палата. После тези хора умишлено не изпълняваха своите законови задължения. Но въпреки това, мнозинството на тройната коалиция ги остави на постовете им. Или точно заради това, каза Мартин Димитров.

Резултатът е, че министерството на Асен Гагаузов е изхарчило милиарди без да има заверен одит от Сметната палата. Виновникът за това се казва Хюсеин Чауш – представител на ДПС в Сметната палата. Той трябва да контролира, но уж случайно е пропуснал да завери одита на Гагаузов.

Резултатът – безконтролно изхарчени милиарди. Хюсеин Чауш е изпратен там от парламента и само парламентът може да го отстрани. Ето така тройната коалиция е създала политическия чадър над ограбването на България.

СДС, заяви Димитров, сега разкрива схемата – тройната коалиция умишлено разби контролната система, умишлено изпрати свои хора на такива постове и умишлено прикри следите на ограбването.

Тройната коалиция създаде политическия чадър над октоподите във всички сфери.

СДС настоява за промени в закона за Сметната палата и премахване на практиката управляващите партии да назначават свои хора в контролните органи. Не може политически зависим човек да контролира тези, които са го назначили.

СДС иска правителството на ГЕРБ незабавно да извърши цялостна ревизия на управлението на тройната коалиция и държи премиерът Бойко Борисов да прояви повече решителност и да освободи всички окопани кадри на тройната коалиция, които продължават да създават проблеми.

България не може да излезе от кризата с кадрите на БСП и ДПС, заявиха от СДС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *