Синята коалиция: Необходимо е споразумение с МВФ

София /КРОСС/ Правителството да пусне еврооблигации на стойност 1 милиард евро и това да стане, след като се сформират за участие български купувачи – банки, инвестиционни дружества и др. След това да бъде проведена актуализация на бюджета и да се отчитат реалните последици от кризата и накрая да се направят стъпки за сключване на споразумения с Международния валутен фонд. Това предлагат от Синята коалиция, заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят Иван Костов.
Според Костов, това споразумение е абсолютно необходимо, предвид нежеланието и невъзможността на министрите от кабинета да започнат да осъществяват необходимите реформи, което ще доведе до превишен бюджетен дефицит. Според сините, огромен риск крие неизпълнението на намерението да се съкратят бюджетните разходи допълнително с 900 млн. лв. Костов обясни, че никога текущите разходи не са били съкращавани толкова драстично. „Другото, което обаче със сигурност ще се случи, е да се формира дефицит към бюджета от допълнително поети разходи. В тази ситуация се очертава превишаване на бюджетния дефицит“, каза Костов. Той обясни, че фискалният резерв има неприкосновена своя част, което не дава възможност той да бъде използван повече от това, което е в момента.
Междувременно съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че икономиката се движи нагоре, а бюджетът отива надолу. По думите му, проблемите в бюджета се превръщат във все по-голяма тежест за българската икономика и това става основната пречка България да излезе от икономическата криза. Сините искат правителството спешно да съкрати всички възможни разходи и всички излишни структури. Според тях трябва да бъде направен списък от разходите, които могат да бъдат отложени. „Наближава моментът, в който след като правителството не може да направи реформи, ще дойде някой отвън – Международният валутен фонд, с пакет от мерки, които трябва да бъдат приети“. Според Димитров, заради високият бюджетен дефицит България може да бъде глобена от Европейската комисия, перспективата за възприемане на еврото става все по-далечна, а това ще повиши лихвените проценти за домакинствата и за фирмите. По думите му, всяко пипане на фискалния резерв за покриване на дефицит в бюджета, ще води до по-високи лихвени проценти.
Бюджетният дефицит е около 5% от БВП на касова основа, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Фискалният резерв към 1 април 2010 г. е 6,3 млрд. лв. Според разчети на сините, неприкосновената част от фискалния резерв е близо 4 млрд. лв., каза депутатът Димитър Бъчваров. „При дефицит в края на годината близо 5 % от БВП, останалата част, която към момента вероятно е по-малко от 2 млрд. лв., изобщо няма да може да покрие един такъв дефицит. Посягането на тази неприкосновена част, която включва солидарни фондове, които са защитени по закон, би имало катастрофално лоша оценка във вътрешен и международен план“, обясни Бъчваров.
Мартин Димитров обясни, че фискалният резерв не е създаден, за да покрива дефицити в бюджета, а е буфер. „Ако стане катастрофично събитие, ако има земетресение, наводнение, извънреден разход, той да бъде покрит оттам. Ако си изядем буфера, за да покрием дефицита, оставаме без защита. Това е на път да направи правителството – да остави бюджета без никаква защита“, каза още Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *