Си Дзинпин: Китай трябва да продължи с реформите през 2014 г.

В първото си новогодишно обръщение президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страната трябва да продължи с реформите през 2014 г., за да подобри стандарта на живот и стане богата и силна, предава Bloomberg.

Основната задача според Си ще бъде осъществяването на най-мащабните икономически реформи от 90-те години насам, които включват разхлабване на политиката за едно дете, засилване на правата на собственост на фермерите и насърчаване на частните инвестиции в повече отрасли.

В отделно изявление на президента от вчера, цитирано от Синхуа, той казва, че социализмът с китайски характеристики се е доказал като успешен. „Всеки може да реализира своята собствена мечта, докато допринася за Китайската мечта.“

Междувременно растежът в китайските фабрики се е забавил леко през декември, като официалният PMI индекс се е понижил до 51 пункта, съобщава Ройтерс.

Икономисти на агенцията очакваха спад на индекса до 51,2 пункта от 51,4 през ноември. Данните обаче потвърждават, че втората икономика в света показва устойчивост в края на годината.

Според повечето анализатори растежът на китайската икономика се е забавил през последното тримесечие заради по-бавния ръст на кредита, нестабилното глобално търсене за експорта и след като компаниите намалиха възстановяването на запасите си.

„Бъдещият икономически растеж може да се забави“, коментира за Bloomberg данните Джан Лицюн, анализатор в Центъра за изследване на развитиетo към Държавния съвет на Китай. Цифрите показаха спад в промишленото производство, новите поръчки, поръчките за износ и внос.

Същевременно цените на новите жилища в Китай през декември са отбелязали най-силен ръст през годината, въпреки че най-големите градове затягат контрола в сектора, за да обуздаят цените.

Средната цена през миналия месец е нараснала с 12% на годишна база до 1789 долара за кв.м, показват данните от изследване на 100 града на SouFun Holdings Ltd – най-големият собственик на сайтове за недвижимости в страната.

Повишението през ноември бе само 0,7%. Сред десетте най-големи града най-силен ръст на цените през декември на годишна база е отчетен в Пекин и Гуанджоу – с по над 28%, а най-слабо е повишението в Тиендзин – 6,1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *