Си Цзинпин: Целта на „Един пояс, един път“ е взаимоизгодното сътрудничество

Целта на инициативата „Един пояс, един път“ е взаимоизгодно сътрудничество между страните и изграждане на нова платформа за международна търговия, както и създаването на възможности за развитие на Китай. Това подчерта китайският президент Си Цзинпин в реч на откриването на втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, един път“ за разширяване на международните търговски връзки, предаде Ройтерс.
Следващата стъпка във възстановяването на стария Път на коприната е да се насочи инициативата към развитие с акцент на зелената инфраструктура и финансите, подчерта китайският президент.
Популяризираната от Си инициатива предизвиква спорове, като някои страни партньорки се оплакват от високата цена на проектите. Китай неведнъж е казвал, че няма да се опитва да обвързва никоя страна с дългове и има само добри намерения. Според западни правителства „Един пояс, един път“ е начин за разпространяване на китайското влияние в чужбина, като се натоварят бедни страни с непосилни дългове.
„Всичко трябва да бъде извършено по напълно прозрачен начин и да проявяваме нулева толерантност към корупцията“, подчерта Си Цзинпин пред 37 държавни и правителствени ръководители, предаде Франс прес. Китайският лидер обеща да премахне субсидиите, които водят до неравностойна конкуренция. Това е ключово искане на САЩ, които обвиняват Пекин в подкрепа на държавните предприятия.
Освен това Си обеща да увеличи китайския внос, да не понижава курса на юана във вреда на други страни и да забрани да се изисква от чуждестранни предприятия да предават технологии на Китай.
Пекин ще вземе мерки за защита на интелектуалната собственост и ще развива оптимални механизми в областта на международното законодателство, ще се стреми към сключване на споразумения за свободна търговия с още повече страни и към засилване на международното взаимодействие в областта на митническото регулиране, предаде ТАСС. Китайския президент добави, че развитието на инфраструктурата ще бъде ключов фактор и Пекин ще бъде готов да положи съвместни усилия за изграждане на взаимосвързана инфраструктурна система.
Проектите от инициативата „Един пояс, един път“ ще получат активна финансова подкрепа чрез кредити и предоставяне на средства от целеви фондове.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *