Скандален наем в ”Сърцето на София”

Поредният общински обект в София, отдаден на частници срещу скандално нисък наем, стана известен вчера.
Фирма “МСН 2001“ стопанисва от 1999 г. паркинга при метростанция “Сердика“ (под “Булбанк“) и за 10 г. е платила на общината 140 000 лв. еднократно. Това прави 1166.66 лв. на месец. Частниците притежават 2875 кв. м от терена, а общината – 1610 кв.м.
Фактите бяха оповестени покрай искането на фирмата да изкупи общинския дял от имота. В момента в този район наемите вървят над 12 евро за кв.м. Договорът е сключен по времето на Стефан Софиянски и е изтекъл през юли т.г. Едноличен собственик на “МСН 2001“ е Огнян Бозаров.
Аргументацията за исканата сделка е, че целият паркинг е неделим, защото има само един вход и изход, пише в доклада. Общинската част е оценена на 1.3 млн. лв. или по 411 евро/кв.м. “Това за нас е изгодна цена“, коментира по време на дебатите в СОС председателят му Андрей Иванов.
Решението за продажбата обаче беше отложено заради спорове дали територията на паркинга попада в подготвения проект за разкриване на останките от античния град в центъра на столицата. С него София ще кандидатства пред ЮНЕСКО за обявяване на централната част за част от световното историческо наследство. Решението бе взето преди година, но оттогава не са направени необходимите действия, за да стане факт.
“Този доклад отдавна трябваше да бъде изхвърлен от Общинския съвет. Ако софиянци разберат за какво става въпрос, ще изхвърлят нас оттук“, заяви Вили Лилков от ДСБ. Той обясни, че през паркинга е минавала основната улица на римския град и влиза в проекта “Сърцето на София“. Проектът предвижда да се разкрие археологията, като се свържат подлезите на президентството с този на ЦУМ. “Може да се окаже, че заради археологическите ценности собствеността на паркинга всъщност е държавна“, предупреди Лилков.

“Археологическите находки, намерени при изграждането на паркинга, вече 15 г. стоят някъде на склад из София. Малко изкуствено ще е вече поставянето им пак там“, каза председателят на СОС Андрей Иванов. Според него общинската фирма “Метрополитен“ има вина за това, че археологията не е върната. По предложение на Иванов докладът бе отложен, за да се получи становище от Министерството на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *