Скандалът с КТБ отдалечава България от еврото

Амбицията на България да се присъедини към еврозоната се отдалечава все повече във времето, след като четвъртият по големина кредитор в страната, Корпоративна търговска банка, беше поставен под специален надзор, изкарвайки на преден план твърдения за корупция и политическа нестабилност, които допълнително ерозираха доверието на Брюксел в българската държава.

Страната заяви намерението си да започне процеса на присъединяване към еврозоната през 2009 г. още щом влезе в Европейския съюз през 2007 г. Но глобалната криза доведе до отлагане на решението за приемане на еврото, пишеEuroMonitor.

Наистина левът е с фиксиран курс към единната валута, но въпреки това последният доклад на Европейската комисия за степента на конвергенция, публикуван през юни, отчете, че България все още не отговаря на всички необходими условия, въпреки подобрението на икономическите фундаменти. Като основен проблем бяха изтъкнати „несъвместимост и несъвършенства“ по отношение на независимостта на централната банка.

А няколко дни по късно БНБ затвори КТБ и поръча одит на банката, който по последна информация трябва да завърши през октомври.

„Централната банка на България устоя на финансовата криза много добре, така че банковата криза в КТБ дойде като неприятна изненада“, коментира Гюнтер Дойбер от Raiffeisen Bank International. „Можем да спекулираме за това как банката стана толкова голяма, без намеса от страна на регулатора,“ допълва той.

Според Питър Атард Монталто, икономист в Nomura International, ще трябва много сериозна програма за реформи срещу корупцията и политически ангажимент за модернизиране на икономиката, за да може България да кандидатства за членство в еврозоната.

Дойбер счита, че скандалът с КТБ определено не увеличава шансовете за присъединяване към валутния съюз.

„Фактът, че такова събитие може да се случи на един от най-големите кредитори в страната, разбира се, най-малко в краткосрочна перспектива, води до по-предпазлив поглед към позицията на България в Брюксел“, казва той.

От тази гледна точка решението за доброволно присъединяване към Европейския банков съюз беше умен ход.

„България няма най-добрата репутация в Брюксел, а еврозоната е повече от просто икономически клуб – това е също така политически съюз“, казва Дойбер. Според него европейските чиновници ще са загрижени за дългосрочните последствия от влизането на България в клуба.

На съвсем различна позиция е Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, който смята, че за страната ще бъде по-добре да се придържа към лева.

„България не трябва да се присъединява към еврозоната“, казва Ханке. „Това е лоша идея, тъй като ще загуби дисциплината. България има много строга парична система. Само че това, че е членка на ЕС, но не е част от еврозоната, означава, че не може да се надява на спасяване, така че трябва да разчита на себе си и да бъде дисциплинирана.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *