Скандалът с Goldman Sachs може да се окаже само върха на пирамидата

Сегашното разследване срещу Goldman Sachs Group за мащинации при търговията с т. нар. collateralized debt obligation (CDO) или вторично гарантирани дългови задължения, може да се окаже само върха на айсберга и началото на сериозни проблеми за банките на „Уолстрийт“, коментира агенция „Ройтерс“.
Разследването на интернет портала ProPublica, засягащо игрите на хедж фонда Magnetar с CDO през 2007 г. вече доведе до обвинения в конфликт на интереси по отношение на Deutsche Bank, Merrill и JPMorgan Chase. Що се отнася да Goldman Sachs, то тук са възможни няколко сценария.
На първо място ръководството на компанията преди всичко ще предпочете да заплати глоба дори и от няколко стотици милиони долара, отколкото да допусне дългосрочно разследване, което ще се отрази пагубно на вече губещата доверие репутация на банката. От друга страна властите, отчитайки сериозното обществено недоволство може и да не се съгласят с бързо урегулиране на проблема. Допълнително Goldman при такъв сценарий ще се сблъска с многобройни искове от пострадали инвеститори, разглеждането на които ще се удължи с години.
За три дни най-голямата в света инвестиционна банка Goldman Sachs предизвика два поредни скандала. След новината, че банката е извършвала измами, които са ощетили инвеститорите й с $1 млрд., се разчу, че за само за три месеца през 2007 г. ръководството на банката е раздало бонуси за $3,5 млрд. Наградите са разпределени между 32 500 души, колкото е персоналът на банката в централата й в Ню Йорк и многобройните офиси по света.
В петък Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) в САЩ заведе дело срещу банката по обвинения за крупни измами на инвеститори. Междувременно Европа поиска да извърши свое самостоятелно разследване на шашмите на Goldman Sachs.
Великобритания също се присъедини към призива на Германия за такова разследване, съобщи агенция „Блумбърг“. Шокиран съм от „моралния банкрут“ на тази банка, заяви британският премиер Гордън Браун.
Говорител на германския канцлер Ангела Меркел поиска от финансовия регулатор в САЩ на Берлин да бъдат предоставени подробности по скандалното дело. Рисковите операции на Goldman Sachs засягат много страни по света, които имат авоари и инвестиции в банката. Затова скандалните разкрития и делото срещу банката предизвикаха сериозна тревога сред финансовите среди в света и рязък спад на курсовете на акциите на „Уолстрйт“.
В Европа тревогата се засилва и заради „гръцка връзка“ в скандалните действия на Goldman Sachs . ЕС обяви, че предприема разследване по подозрение, че банката е помагала на Гърция да се занижат данните за размера на бюджетния й дефицит.
Всъщност още през февруари стана известно, че Goldman Sachs е помагала чрез финансови операции за обмен на активи на предишното гръцко правителство с цел понижаване на размера на дефицита.
Това е позволило на Атина да привлича свежи нови кредити. След идването на власт правителството на Георгиус Папандреу е направило ревизия на държавния бюджет и на ЕС е предадена информация за операциите на Goldman Sachs. Сега обаче ЕС явно има сериозни основания да предприеме нова „дълбока и подробна“ проверка, която ще се извърши от Евростат.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *