Скандал в „Лукойл”: Румънски мениджър е обвинен в пране на 230 млн. евро

Огромен скандал тресе руската петролна корпорация „Лукойл”, след като румънската прокуратура обвини ръководителя на Petrotel Lukoil в страната Андрей Богданов в укриване на данъци и пране на пари. Нанесените на бюджета щети се оценяват на 230 милиона евро. Разследвания вървят и срещу други две дъщерни компании на „Лукойл” – LUKOIL Lubricants East Europe S.R.L. и LUKOIL Energy&Gas Romania S.R.L. Те също са обвинени в заговор за укриване на данъци и пране на пари, съобщи РБК.

Срещу Богданов е издадена забрана да напуска Румъния, а стратегическите запаси от гориво и банковите сметки на „Лукойл” в Плоещ са блокирани. Смята се, че разследването на скандала ще продължи поне половин година.

Обиски на територията на румънския клон на руската се правят от началото на октомври. Тогава рафинерията спря работа за няколко дни, но конкретни данни и имена не бяха съобщени. „Такава ситуация възниква за пръв път в историята на компанията „Лукойл“. Ние винаги сме били честни данъкоплатци. Ако е имало някакви злоупотреби, то виновните физически лица ще бъдат наказани и ще окажем пълно съдействие в тази посока“, декларира тогава вицепрезидентът по преработката и снабдяването Владимир Некрасов, цитиран от РБК.

„Лукойл” преживява трудни времена. Нетната печалба на компанията за третото тримесечие на годината се е сринала наполовина до 1,49 млрд. долара, в сравнение със същия период на 2013 г. Печалбите преди данъци, амортизации, обезценки и лихви са намалели с 2,4% до 5,34 млрд. долара. Спад има и в чистите приходи за първите 9 месеца на годината – те са намалели с 26.3% на годишна база до 5.74 млрд. долара. Вторият по големина петролен производител в Русия пострада най-вече от обезценката на рублата, понижението на цената на петрола и отписването на проучванията на находища в Западна Африка.
Пореден срив в цените на петрола и нивата на рублата има след снощното решение на ОПЕК да не съкращава петролните производства. На срещата си във Виена страните-членки на ОПЕК решиха да запазят сегашните нива на производство, след като Саудитска Арабия блокира опитите на по-бедните представители на организацията за намаляване на добивите в опит да се ограничи рязката обезценка на „черното злато“.

Междувременно вицепрезидентът на „Лукойл” Леонид Федун заяви, че компанията ще продължи да носи печалба, дори при сценарий за цена на петрола до 25 долара за барел. „Хеджирането на петрола ще е на ниво 60 долара и по-малко, което е убийствено за повечето проекти, защото дори при 80 долара повечето такива начинания ще трябва да бъдат спрени след 7-8 месеца“, заяви Федун. По думите му, това е равнището, при което банките ще започнат да пресмятат как да кредитират петролните компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *