Скандал в парламента заради парите на президента

Председателят на парламента Цецка Цачева даде извънредни 15 минути почивка на депутатите днес следобед заради спор между Георги Пирински и Яне Янев, който отправи нападки срещу президента.
По време на дискусията по бюджета лидерът на РЗСпредложи средствата за администрацията на държавния глава да бъдат намалени с един 1 млн. лева (от 5.2 млн. на 4.2 млн.), съобщи БТА. Той отбеляза, че ще бъде много важно дали това предложение ще получи подкрепата на ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“, защото Първанов „живее в невъобразим разкош“.
По думите на Янев единственото значимо постижение, което има президентът, е че е помилвал Цветелин Кънчев. По-рано днес от Синята коалиция поискаха Първанов да се извини заради помилването на лидера на „Евророма“.
Александър Радославов от левицата заяви в отговор, че държавният глава е избран с гласовете на над 2 милиона българи и волята им трябва да бъде уважавана. „Възмутен съм от езика, който си позволява колегата по адрес на българския президент“, заяви Радославов.
Цачева обаче не прие възражението срещу начина на водене на заседанието. „Не считам, че имаше нападки срещу институцията, нито че са отправени обидни думи към президента“, каза тя.
Като се позова на парламентарния правилник, Георги Пирински отбеляза, че председателят може да порицае или да изгони народен представител за обида на държавния глава. Той призова Цачева да поддържа в залата равнище на държавно говорене и да не позволява на „самозабравили се политикани да злоупотребяват с парламентарната трибуна“.
Цачева отвърна, че за нея казаното от Яне Янев е негово лично мнение, което тя не споделя. Тя призова депутатите да се въздържат от термини, които създават възможност за разнопосочно тълкувание.
Ще подкрепим искането на РЗС бюджетът на президента да бъде намален с 1 млн. лева, заяви по-късно депутатът от Синята коалиция Асен Агов, цитиран от „Фокус“. „Трябва с гласуване от Народното събрание да бъде възпитан българският президент в скромност. Той трябва да разбере, че когато страната е в оскъдица и хората изпитват нужда, да се харчат по 2000- 3000 лева, за да отидеш на лов до Варна, е излишен разкош“, заяви Агов.
За да няма „екзотични пътувания с екзотични ловувания” той смята, че президентството трябва да плаща от бюджета си транспортните си разходи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *