Скандал в парламента за скъпи подаръци на аванта

Председателят на парламента Цецка Цачева ще сезира комисията по парламентарна етика по случая с депутатите, които в работно време са приели покана да получат скъпи телефони.
Съвместен екип от журналисти на телевизия bTV и вестник „168 часа“ направиха експеримент и организираха нарочно парти в работно време, на което поканиха 38 депутати с обещание за подарък – суперскъпи мобилни телефони – по 6000 лв. единият. Част от народните представители отишли на сбирката със служебните си автомобили и се съгласили да получат луксозните подаръци. Според Закона за конфликт на интереси те нямат право да приемат такива. Цачева заяви пред журналисти, че е недопустимо, когато парламентът заседава, депутати да приемат частни покани, като използват служебни автомобили и откликват на обещания за подаръци, предаде БТА. „Това обаче е преценка на морал и вътрешно решение на всеки от депутатите“, коментира тя. Парламентарната шефка обаче отбеляза, че е недопустимо и това чрез подобни експерименти да се внушава на българското общество, че парламентът не работи. „Мнозинството от народните представители съвестно изпълняват своите конституционни задължения и от действията на някои не може да се прави извод за това, че, като цяло колективният орган не си върши работата“, заяви Цачева. Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще изслуша на заседанието си идния вторник депутатите от партията, които са приели в работно време да получат скъпи подаръци, каза пък съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той отказа да коментира дали е редно депутати да приемат скъпи подаръци и какви биха могли да бъдат последиците. Това трябва да бъде решено от Изпълнителната комисия, аз не мога да раздавам присъди, уточни Велчев. На фалшивата покана на журналистите са се отзовали 16 депутати, предаде „Медиапул“. От ГЕРБ са откликнали 8 души – Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но са снимали пред хотела, в който е била организирана сбирката.
От „Атака“ на събитието е присъствал Кирил Гумнеров, от ДПС – Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева; от РЗС – Бисерка Петрова, Дарин Матов; от БСП – Румен Такоров, както и независимият Димитър Чукарски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *