Скандал между подсъдими и прокуратура по делото ”Маргини”, обвинението притискало свидетели

Един от подсъдимите заедно с братята Маргини за подготовката на три убийства влезе в остър спор с държавните обвинители в съдебната зала. Обвиненият като съучастник на Красимир и Николай Маринови Стефан Рангелов направи пред съда филологически анализ на показанията на основния свидетел на прокуратурата Велин Добрев, предаде БГНЕС.
Мотивирайки се, че Добрев е бил накаран от прокурор да даде показания, той анализира разликата в стила на показанията му преди време и сега. Защитеният свидетел е давал два пъти показания. Според Рангелов във вторите показания той е използвал думи и изрази, които са му казани от прокурор. Рангелов каза, че познава от 15 години Добрев и му е странно, че той използва по-скоро полицейски, отколкото собствени изрази. Той даде и примери: „сложна схема на комуникация“, „оперативни пари“, „хладнокръвието и кръвожадността на…“, „умъртвяване“, „изходът да е фатален“, „физически извършител“.

Стефан Рангелов попита риторично, как с този речник Велин Добрев може да отиде и да вземе поръчки за 9 убийства. Според подсъдимия се вижда, че в първите показания Добрев нито един път не е споменал неговото име, а във вторите – поне 30 -40 пъти.

Един от прокурорите по делото – зам. градският прокурор на София Роман Василев, отказа да коментира познанията по български език и литература на когото и да е, тъй като, според него, няма смисъл. Той предположи, че някой в житейския си път може и да се е ограмотил и каза, че има доста интелигентни престъпници. Прокурорът обясни на журналистите, че по този начин не се оборва обвинението.
„Ние винаги сме изненадвали и вас и съда, така, че изчакайте малко“, категоричен бе магистратът, който неотдавна бе наказан заради скандалните си думи при ареста на бившия военен министър Николай Цонев.
Междувременно друг от подсъдимите – Бисер Илиев, се оплака от натиск, упражняван му през 2005 г. от тогавашния градски прокурор, а сега заместник-главен прокурор Бойко Найденов, от следователя по делото Андрей Цветанов и от сегашния градски прокурор Николай Кокинов, съобщи БТА. Разследващите обещавали на Илиев, че ако потвърди показанията на Велин Добрев, ще излезе от ареста. Илиев се отрече от всички показания, дадени тогава и разказа за случай, когато Кокинов дошъл в затвора и е започнал да вербува Стефан Рангелов.
От своя страна Рангелов потвърди това, но поясни, че не се е съгласил на предложението на Кокинов да потвърди показанията на Велин Добрев, срещу което да получи свобода.

Рангелов описа Добрев като силно зависим от наркотиците и разказа, че е боледувал от хепатит и туберкулоза, имал припадъци и обичал да се прави на гангстер, като си измислял различни прякори. В показанията си свидетелят казвал, че и за трите убийства цената е била по 40 000 евро. По думите на Рангелов това, едва ли не, било държавен стандарт.

Делото срещу Маргините е едно от тези, които са наблюдавани от Брюксел. Докато траеше заседанието днес, в залата присъстваха европейски експерти.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *