Скандал около новата банка на Цветелина Бориславова

Производството е образувано на 30 юни след самосезиране и сигнал от инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова „Сиесайеф“, което купи 49,9% от банката. Проверката е за евентуално нарушение от американските „Грамърси имърджинг маркет фънд“, „Грамърси селект мастер фънд“ и „Дейтън инвестмънтс холдинг“ на изискването за уведомяване на комисията преди придобиване на контрол.
От „Сиесайеф“ алармират КЗК на 24 юни. В писмото им е посочено, че на последното общо събрание на банката на 1 юни трите дружества са действали съгласувано при решението за освобождаване на един от членовете на надзора.
Освен това те блокирали предложените промени в устава на банката и в плана за капитализацията й. Дружествата притежавали общо над 33% от капитала. Това означавало, че имат блокираща квота, тъй като според действащия устав стратегическите решения се вземат с мнозинство от 2/3. От „Сиесайеф“ са поискали КЗК да провери дали трите дружества упражняват контрол и да им забрани „извършването на всякакви фактически и правни действия“.
В решението си от КЗК посочват, че „възникват основателни съмнения относно независимостта между трите дружества, която поражда и предприемане на последваща координация на техните действия като акционери при вземане на стратегически решения“. Ако има съгласуваност, за да се определи дали дружествата упражняват контрол, трябвало да се анализират протоколите от общите събрания на банката за поне 3 г. назад. „Ако са гласували в стабилна коалиция, може да бъде прието, че заедно оказват влияние върху търговското поведение на БАКБ“, посочват от КЗК. В този случай видът на упражнявания контрол щял да се промени от т.нар. отрицателен самостоятелен в съвместен.
За днес е насрочено извънредно събрание на банката, на което ще се сблъскат две предложения за увеличаване на капитала. От „Грамърси имърджинг“, който държи 29,9%, предложиха капиталът да бъде вдигнат с 6,73 млн. акции и емисионна стойност 7,5 лв. за акция. Преди това управителният съвет на банката предложи двойно вдигане на сегашните 12 624 725 акции и цена от 4 лв. на акция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *