Сключени са договори по оперативните програми за 2,22 млрд. лв.

Сключените договори по оперативни програми към момента възлизат на 2,22 млрд. лв., каза експертът от Министерството на финансите Иван Иванов по време на конференция, посветена на значението на еврофондовете за местното развитие.
Изплатените средства обаче, включително и селскостопанските плащания, са едва 201 млн. лв. С цел да се ускори усвояването на европарите срокът за оценяване на проектите е фиксиран максимум на три месеца, а по някои програми е и по-кратък.
С цел прозрачност от началото на годината вече в оценителните комисии на проектите поне една трета от експертите ще бъдат външни. Освен това Министерски съвет миналата седмица е взел решение по ОП “Околна среда” и “Регионално развитие” да се повиши размерът на авансовите плащания, като скоро ще се уточни с колко.
По принцип авансовите плащания могат да бъдат между 10 и 20 на сто от стойността на проекта.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Нина Радева изрази становище, че най-засегнати от финансовата криза ще бъдат строителството и малките и средни фирми. По думите й основната част от средствата, които ще отпусне Българската банка за развитие, би трябвало да се насочат към малките фирми, особено към тези, които внедряват нови технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *