Скок в цената на петрола заради нападенията в Газа

Цената на петрола скочи силно вчера, като основната движеща сила на пазарните настроения са опасенията, че доставките на петрол от Близкия Изток могат да бъдат сериозно нарушени. Повод за това дават нападенията на израелската армия над ивицата Газа, които започнаха през почивните дни.

Министърът на отбраната Ехуд Барак заяви днес, че Израел води „война до смърт“ с контролиращата ивицата Газа организация Хамас, предаде ВВС. Това даде повод за притеснение относно редовността на доставките на петрол и котировките поеха нагоре.

Хамас пое контрола върху ивицата Газ миналата година, като САЩ видяха в това активната подкрепа на Иран. Организацията е заклеймена като терористична от американската армия, а офанзивата от страна на Израел може да доведе до допълнително изостряне на ситуацията. Иран от своя страна е важен геополитически фактор, тъй като притежава вторите по обем петролни залежи в света и се намира на основния път на доставките на черно злато от Персийския залив за водещите икономики.

За поскъпването на петрола повлия и новината, че Китай ще започне попълване на запасите си за извънредни ситуации, тъй като котировките са достатъчно ниски за това. Към момента азиатската държава е втория по големина потребител на петрол и поради това съобщението за държавни покупки неминуемо дава отражение на пазара.

Очаква се компаниите да бъдат насърчавани от правителството да попълват запасите си, а самата държава да прибегне към увеличаване на „стратегическите си ресурси“, се казва в статия на висш китайски държавник, публикувана във вестник People’s Daily днес, предава Bloomberg.

Цената на лекия суров петрол с доставка през февруари скочи с 12 на сто (4,49 долара) до 42,20 долара за барел в часовете на електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Постепенно ситуацията се успокои и към момента фючърсите се движат с повишение от 7,2 на сто до 40,43 долара за барел.

В Лондон цената на сорта Брент скочи с 13 на сто до 43,18 долара, а към момента февруарските фючърси се търгуват със 7,4 на сто над цената си от предходната сесия при 41,21 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *