Скок на България в класацията за икономическа свобода

Заради изоставането на редица страни България се изкачи с девет места напред в класацията за икономическа свобода, изготвяна от канадския институт „Фрейзър“. Страната ни се нарежда на 40-то място от 152 изследвани държави.

Тазгодишният резултат на България е 7,29 точки от максималните 10, което представлява леко повишение в сравнение с миналата година, когато страната имаше 0,01 точка по-малко. Напредването в класацията се дължи на изоставането на други страни, а не на символичното подобряване на резултата на България, отбелязват анализаторите.

В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7,84 т. за Финландия, която е на 10-то място в класацията до 6,57 т. за Словения и нейното 105-то място в класацията. България е на 21-во място сред страните в ЕС, като този път се нарежда заедно с Испания, която има същия резултат.

Хонконг отново е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. Най-нисък е резултатът на Венецуела.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 12-то място в света. В резултат от отслабеното върховенство на закона, увеличеното регулиране от страна на правителството и ефектите от войните срещу тероризма и наркотиците, САЩ главоломно падат надолу в класацията в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

“Широкоразпространената корупция, задушаващата бюрокрация и неефективната съдебната система са основните фактори, които пречат на икономическата свобода в България. И тазгодишният доклад на института Фрейзър ясно показва, че страната продължава да бележи изключително бавен напредък по отношение на икономическата свобода на гражданите и бизнеса. По-притеснително е, че в някои от най-проблемните сфери като независимостта и безпристрастността на съда и доверието в полицията България дори отчита влошаване спрямо предходното издание, което е още едно доказателство за политическото бездействие и липсата на реформи на всяко следващо правителство.” коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Изследването отново очертава прекия път към по-висок растеж на България, а именно – чрез намаляване на регулирането за бизнеса, по-малко държавни харчове, свиване на данъчно-осигурителното бреме и гарантиране на върховенство на закона и независимост на съдебната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *