Скок на проблемните кредити през януари

Януари започна с ръст на депозитите и спад на кредитирането. В края на месеца влоговете в банките на неправителствения сектор са на стойност 58.950 млрд. лв. В сравнение със същия месец на 2014 г. те се увеличават с 2.4%.

Въпреки големия спад на лихвените нива по депозитите през последната година, те продължават да растат. При това БНБ отчита увеличение на банковите влогове, както от страна на бизнеса, така и от населението.

Тези тенденции на спестяване въобще не са добри за икономиката. Общият обем на частните депозити достига 70.9% от от брутния вътрешен продукт на страната и нарастването им означава, че бизнесът на инвестира в растеж и нови работни места, а хората не храчат.

Фактът, че това става на фона на рекордни ниски лихвени нива пък отразява липсата на инвестиционни възможности. Бизнесът вече държи 15.611 млрд. лв. в банките, докато спестяванията на домакинствата се покачват с 4.3%, до 39.986 млрд. лв.

Единствено влоговете на финансовите предприятия намаляват и то рязко, с 10.5% на годишна база през януари 2015 година.

В същото време кредитирането се свива. В края на януари кредитите за неправителствения сектор са на стойност 49.909 млрд. лв. Те намаляват с 8.4% на годишна база, като спад има както при отпуснатите заеми за бизнеса, така и при тези за населението.

И докато обемът на отпуснатите кредити, без овърдрафта се свива с 331 млн. лв. спрямо декември, делът на лошите и преструктурирани задължения на бизнеса и домакинствата нараства рязко с половин процентен пункт, до 24.53%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *