Скок на производствените цени в България в началото на годината до 4,3%

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повиши през януари с 0,3% спрямо декември 2019-а година. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост – скок с 5,1% и в преработващата промишленост – повишение с 0,2%, а тези при производството и разпределението на електрическа енергия се понижават с 0,2 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава в началото на 2020 до 4,3% от 3,5% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от април 2019-а, когато индексът PPI също нарасна с 4,3 на сто.

Графика на производствени цени (г./г.)

Графика на производствени цени (г./г.)

 

Доста съществено увеличение с 12,6% спрямо година по-рано регистрират цените в добивната промишленост, при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в добивната промишленост те нарастват със 7,5%, а в преработващата промишленост – с 2,9 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България нарастват през януари с 0,3% на месечна база и с цели 4,7% на годишна база (спрямо януари 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се увеличават с 0,2% на месечна база и с 3,7% спрямо първия месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през януари с 0,9% на месечна база и рязко ускоряване на годишната инфлация до 4,2% от 3,8% месец по-рано, достигайки по този начин 7-годишен връх (най-високо ниво от февруари 2013-а година).

Днешните данни за производствените цени са предпоставка за допълнително засилване на потребителската инфлация през следващите месеци.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *