Скромно представяне на SOFIX през март след силното начало на годината

Основният индекс на Българската фондова борса – SOFIX, успокои темпото на възходящия си тренд, който наблюдаваме от началото на годината.През мартводещият борсов измерител прибави само 1% към стойността си, след катоприключи февруари с ръст от 8,7%и записа повишение от11,3% през януари. В последната сесия за месеца SOFIX затвори на ниво от 600,32 пункта. От началото на годината индексът е нараснал с 21,1%.

Март бе колеблив за родния бенчмарк. В началото на месецаSOFIX прекоси границата от 600 пунктаза пръвпътот 22 октомври 2008 г. По този начин той постигна ръст от 25% от началото на годината В средата на месеца пък индексът отчетенай-големия си дневен спад от повече от година. Според анализаторите причините са, чеборсата се намира в период на консолидацияи че инвеститорите си взимат почивка, докатоочакват отчетите на компаниите за първото тримесечие на 2014 г.

По-интересно обаче би било да погледнем в детайли кои компании от състава на индекса допринесоха за позитивното движение на родния капиталов пазар, но и заради кои от тях SOFIX забави устрема си през март. Това ще разберем като хвърлим поглед върху акциите тези дружества, към които инвеститорите проявиха най-голям интерес, и видим какъв оборот реализираха. Ще обърнем внимание и на по-важните новини около компаниите.

С най-голям принос за покачването на SOFIX през март саСтара планина Холд АД, Булгартабак – холдинг АДиНеохим АД. Това са трите дружества, чиито акции поскъпват най-много за периода 28 февруари-31 март.

През март книжата наСтара планина Холд АДпоскъпват със 7,28% до 4,404 лв за брой. Дружествотоутрои печалбата през последното тримесечие на 2013 г., направипозитивни прогнози за представянето сипрез първите три месеца на 2014 г. и обеща да изплати дивидент от 4,9 ст. на акция.

Сумата е по-висока от предходните четири дивидента. Именно тези новини предизвикаха интереса към дружеството, чиито акции поскъпнаха най-много сред всички 15 компонента на SOFIX. Холдингът обаче реализира най-слаб оборот в сравнение с всички останали. От началото на годината компанията увеличи пазарната си капитализация с 47,29%.

Втората по представяне емисия в състава на SOFIХ еБулгартабак – холдинг АД. През март цената на акциите на дружеството нарасна с 4,91% до 92,9 лв. за брой, след като отбеляза спад през февруари. От началото на годината книжата на холдинга са поевтинели с 11,52 на сто.

Традиционно Булгартабак – холдинг АД не се радва на висок оборот. През март дружеството е предпоследно по този показател. По брой прехвърлени акции за месеца пък е последно. За сметка на това новините около холдинга не спират. Компанията отчетеспад на консолидираната си печалба с 25% на годишна базадо 65,5 млн. лв. за 2013 г.

Руското издание „Ведомости“пък твърди, че Булгартабак Холдинг е продаден на български инвеститор, като се позовава на свои източници в предишния собственик на дружеството VTB Group. В анализ на сделката от изданието посочват още, че цената й е около 130 млн. евро, илипремия от 30% от цената на придобиване. Тази цена е значително по-ниска от пазарната капитализация на дружеството.

Трета позиция този месец е заНеохим АД. Димитровградския торов завод реализира третия най-скромен оборот в индекса при вторите по брой най-малко прехвърлени акции. В крайна сметка дружеството увеличи с 3,60% пазарната си капитализация до 53,5 лв. От началото на годината книжата на Неохим АД прибавят минималните 0,94% към стойността си.

Освен тези четири компании с ръст в цените на акциите саЦентрална кооперативна банка АДиЗърнени Храни България АД, съответно – с 2,24% до 1,443 лв. и с 0,34 на сто до 0,578 лв.

На първо място по оборот и по брой прехвърлени акции през март еХимимпорт АД.По ръст в цената на акциите дружеството е на пето място със скромния ръст от 0,88% до 2,15 лв., но с 38,71% от началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *