Скъпият франк заплашва швейцарските компании

Когато през 2011 г. Швейцарската централна банка съобщи, че ще ограничи поскъпването на местната валута до 1.20 франка за евро, компаниите в страната въздъхнаха с облекчение. Освен че понижава риска от дефлация, този ход даде на швейцарските износители, които пласират 56% от продукцията си в Европейския съюз, мрежа за защита на конкурентоспособността им, заплашена от поскъпването на валутата.

Икономическо цунами

Взетото през миналата седмица решение на централната банка на страната да изостави провежданата последните три години политика отново връща тези рискове, пише Financial Times. След оповестяване на решението Федерацията на профсъюзите в Швейцария заяви, че това ще окаже огромен натиск върху работните места и заплащането в компаниите износители. Ник Хайк, изпълнителен директор на един от най-големите производители в страната – Swatch Group, определи хода на централната банка като „цунами“, което ще засегне първо износителите и туризма, а накрая цялата държава.

Все пак не всички компании коментират решението толкова крайно. Индустриалният конгломерат ABB (който присъства от години и в България) заяви, че очаква ефектът от поскъпването на местната валута спрямо еврото да е ограничен, освен това компанията вече е взела мерки, за да хеджира своите експозиции към силния франк. Като цяло обаче настроенията сред инвеститорите са песимистични. Индексът на сините чипове на швейцарската борса SMI се срина с 10% след действията на банката, като акциите на големи износители като Swatch и Richemont изгубиха по 16% от стойността си.

Местните финансови институции също пострадаха от създалата се пазарна нестабилност, която в един момент оскъпи франка с 30% спрямо единната валута. Акциите на двете най-големи швейцарски банки – UBS и Credit Suisse, се обезцениха с по над 10%. Експертите от рейтинговата агенция Fitch отбелязват, че рентабилността на банковия сектор е заплашена, тъй като местните финансови институции генерират голяма част от приходите си в чужди валути. Тежък удар понесоха и специализираните във валутна търговия фирми, включително такива извън Швейцария. Онлайн брокерът Swissquote обяви в петък, че ще активира провизии на стойност 25 млн. франка, тъй като шокът от решението на централната банка е оставил клентите с негативни баланси. Щатската FXCM, която е един от най-големите валутни брокери в света, също предупреди, че загубите на клиентите й от търговията с швейцарски франкове може да доведе до нарушаване на капиталовите изисквания.

Риск за конкурентоспособността

Експертите все пак изтъкват, че икономиката на Швейцария е силно диверсифицирана както по отношение на произвежданите продукти, вариращи от фармацевтика през храна до часовници и машини, така и по отношение на пазарите, към които изнася. Някои сектори обаче ше пострадат повече от други, включително туристическата индустрия, която не може да направи много. Според Рудолф Минш, главен икономист на бизнес сдружението Economiesuisse, производителите на машини също ще са сред губещите, тъй като износът им е насочен към ЕС в по-голяма степен, отколкото при фармацевтичния сектор или производителите на часовници.

„Швейцарските износители ще загубят 10-12% от своята сравнителна конкурентоспособност. Ако оперират в нишови пазари, където нямат много конкуренция, може би няма да са силно засегнати. Ако обаче става въпрос за големи играчи, оперираши в световен мащаб, тогава ще имат проблеми“, коментира Франсоа Савари, икономист в Bank Reyl. Той добавя, че ефектът в дългосрочен аспект ще зависи от това на какви нива ще се стабилизира курсът на франка. „Ако се задържи на нива около 1.1 франка за евро, това вероятно ще е устойчиво. Ако обаче курсът е 1 или 0.90 франка за евро, това ще донесе сериозни трудности“, изтъква експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *