Слабата слънчогледова реколта ще вдигне цената на олиото

След плавното поевтиняване на олиото се очаква повишение на цената намазната течностзаради предстоящата по-слаба слънчогледова реколта, предупредиха от Софийската стокова борса.
От началото на годината цената на олиото на борсата в Ротердам пък се е повишила с 22 на сто също заради очакваната двойно по-ниска реколта от слънчоглед – 2,45 милиона тона в сравнение с близо 4,70 милиона тона от миналата година.
Основната причина за драстичния спад на реколтата са силно намалените площи, засяти със слънчоглед.
За сметка на това, брашното поевтинява заради по-ниската цена на пшеницата. Миналата година тон зърно през април струваше 490 лв. за тон , а сега е наполовина – около 210 лв. за тон с ДДС.
Заради повече от 50-процентната разлика брашното се търгува за между 350 и 430 лв. за тон, за разлика от миналата година по същото време, когато струваше 890 лв. за тон.
Пазара на царевица не е така динамичен.В момента царевицата вървина 180 долара за тон в САЩ, в Унгария се търгува за 170 долара, а в Украйна -за 133 долара на тон. В България царевицата се продава по 210 лева за тон без ДДС при доставка на пристанище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *