Слаба промяна за долара преди данните за търговския баланс

Доларът отстъпи леко срещу японската йена в началото на търговията от четвъртък в резултат на оповестяване на резултатите от месечната монетарна среща на националната банка на Япония. Монетарната политика в страната остава без промяна, което означава, че лихвеният диференциал в полза на долара спрямо йената, а също и единната валута остава в сила. Интересът на пазарните участници ще бъде фокусиран върху Икономическия доклад на монетарната институция по-късно този месец.

В четвъртък бе оповестено и решението на националната банка на Англия за базовата лихва в страната. Монетарните власти не изненадаха пазара със запазването на досегашното ниво: 4.5%. Разпределението на вота обаче ще бъде обявено на 22 февруари. Все пак паундът беше подложен на натиск от продажби, след като бяха обявени цифрите на търговския баланс за декември. На фона на консенсус за слабо подобрение до – 5.6 млрд., дефицитът регистрира разширение до – 6.01 млрд. паунда.

Австралиецът все още се търгува под натиск спрямо долара. Резкият спад на цените на металите от началото на седмицата, в комбинация с нарастване на нивото на безработицата в страната с 0.1% до 5.3%, оказаха своето негативно влияние върху австралийската валута. Встрани от фундаменталните анонси националната банка на Австралия запази непроменено лихвеното ниво в страната, като демонстрира убеденост в настоящата монетарна стратегия.

Обзорен преглед от началото на седмицата навежда на мисълта за липса на конкретна посока на валутния пазар. Основните валути не реализираха запомнящи се колебания, оставайки почти без промяна спрямо нивата на отваряне в понеделник. От една страна, липсата на важни фундаментални анонси бе предпоставка за информационния вакуум, но от друга, изглежда пазарът вече е дисконтирал напълно монетарното решения на основните централни банки и се нуждае от нови данни за предприемане на някакви действия.

Днес участниците на валутния пазар очакват с повишено внимание данните за баланса по търговска сметка на САЩ за декември. Доминиращите очаквания са за разширяване на дефицита до – 66.0 милиарда щатски долара в сравнение предходна стойност от – 64.2 милиарда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *