Слабите данни и новините от Украйна повлякоха европейските борси

Европейските акции затвориха c понижения в сряда, след като инвеститорите реагираха на разочароващите данни и опасенията за ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Общоевропейският бенчмаркFTSEurofirst 300приключи сесията със спад от 0,82% до 1 323,65 пункта.

Пазарите бяха засегнати от възможността за увеличение на лихвения процент в САЩ, но като цяло инвеститорите бяха фокусирани предимно върху събитията в Украйна, както и върху слабите данни от еврозоната.

В ИталияFTSE MIBбе подложен на тежки разпродажби губейки 2,7% до 19 509,84 пункта. По-рано през деня стана ясно, чеиталианският брутен вътрешен продукт (БВП) неочаквано е спаднал през второто тримесечие. Новината изпрати третата по сила икономика в еврозоната отново в рецесия.

БВП се е смъкнал с 0,2 на сто на тримесечна база в периода април-юни, съобщи Националният статистически институт Istat. Тримесечие по-рано пък бе отчетено отстъпление от 0,1 на сто.

Постигнатият през второто тримесечие отрицателен растеж се размина с очаквания на анкетираните от Bloomberg експерти, които прогнозирана ръст от 0,1 на сто. Измерен спрямо година по-рано, БВП пък се сви с 0,3 на сто.

Разпродажбите застигнаха и Германия, къдетоDAXизтри 0,65% до 9 130,04 пункта. Данните от деня показаха, чепромишлените поръчки в Германия са спаднали с най-много от повече от 2,5 години– сигнал, че геополитическото напрежение с Русия оставя своя отпечатък върху най-голямата икономика в Европа.

През юни поръчките са се понижили на месечна сезонно изгладена база с 3,2%.През майпък спаднаха с ревизираните 1,6% според данните на Министерството на икономиката на Германия.

В ЛондонFTSE 100изгуби 0,69% до 6 636,16 пункта.БВП на Великобритания е изгубил пара в тримесечието до края юли, забавяйки растежа си според данните на Националния институт за икономически и социални изследвания. Растежът на британския БВП достигна 0,6% след оповестените по-рано 0,8% за периода май-юли.

Пониженията отчетоха и другите два водещи индекса на континента – испанскиятIBEX 35и френскиятCAC 40. Борсата в Мадрид се смъкна с 1,04% до 10 246,20 пункта, докато тази в Париж изтри 0,61% до 4 207,14 пункта.

Акциите наDeutsche Telekomзатвориха със спад от 3,14 на сто, след катоSprint се отказа от закупуването на T-Mobile US, който е собственост на германския телеком.

Капитализацията наStandard Charteredсе смъкна с 0,99 на сто, след като кредиторът оповести с 20 на сто по-ниска печалба за първото полугодие.

Книжата наINGпоскъпнаха с 1,71 на сто, след катофинансовият отчет на холандския финансов гигант победи очакванията на експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *