Слабите продажби на компютри засегнаха печалбата на Intel

Финансовите резултати на Intel Corp. за третото тримесечие се оказаха засегнати от свиващия се пазар на персонални компютри, но по-високите цени на чиповете и търсенето на по-големи компютри са смекчили удара, пише WSJ.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания съобщи във вторник, че печалбата за третото тримесечие се е понижила с 6,3% на годишна база при малък спад на приходите.

Резултатите на Intel се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите. Компанията направи и прогноза за текущото тримесечие, която отговаря на очакванията на Wall Street.

Най-големият производител на чипове генерира основната част от приходите си от продажба на чипове за персонални компютри. Този бизнес изпитва затруднения заради редица фактори, сред които пренасочване на потребителите към мобилните устройства.

Компаниите International Data Corp. и Gartner Inc., които следят и анализират пазара, миналата седмица отчетохарезки понижения на продажбите на компютрипрез третото тримесечие. Не се оправдаха надеждите, че пускането на новата операционна система на Microsoft Windows 10 може да създаде ново търсене.

Според анализаторите потенциалните купувачи са отложили покупките, изчаквайки появата на компютри с вградени микропроцесори Skylake – дългоочакваната промяна на основната линия чипове на Intel Core. От компанията пък посочват, че резултатите за третото тримесечие са били подкрепени в известна степен от това, че са започнали да изпращат тези чипове към производителите на компютри.

„Въпреки продължаващите насрещни макроикономически ветрове, има признаци, че пазарът на персонални компютри започва да се стабилизира“, коментира Браян Кързанич, главен изпълнителен директор на Intel, по време на конферентен разговор с анализатори.

Най-новите микропроцесори Core на Intel са на по-високи цени от по-ранните продукти, което помага да се компенсират по-слабите продажби. Компанията отчете, че продажбите на чипове за настолни компютри са паднали с 15%, а тези за лаптопи – с 14%. Общо приходите на подразделението за компютри са се понижили със 7%.

Същевременно продажбите на чипове за сървърни системи нарастват с 12% спрямо година по-рано. Микропроцесорите за сървъри имат по-високи средни цени и по-висок марж на печалба от тези за компютри.

„В бъдеще подразделението за сървъри очевидно ще става по-важно за печалбата“, коментира Бил Крехър, анализатор на сектора в Edward Jones.

От компанията отчитат още, че приходите от подразделението, което отговаря за т. нар. „интернет на нещата“ – термин, който обхваща чиповете за всичко останало освен компютри, са нараснали с близо 10% за една година до 581 млн. долара.

Общата нетна печалба на Intel за третото тримесечие се понижава до 3,11 млрд. долара, или 64 цента на акция, спрямо 3,32 млрд. долара, или 66 цента на акция, година по-рано. Приходите за тримесечието до края на септември намаляват до 14,47 млрд. долара от 14,55 млрд. долара.

Брутният марж на печалбата на Intel се понижава до 63% от 65%. Компанията очаква капиталовите разходи през 2015 г. да възлязат на около 7,3 млрд. долара, по-малко от по-рано прогнозираните 7,7 млрд.

Анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба на акция от 59 цента и приходи от 14,22 млрд. долара.

За текущото, четвърто фискално тримесечие, компанията очаква приходи от 14,8 млрд. долара плюс-минус 500 млн. долара. Анализаторите прогнозираха приходи от 14,83 млрд. долара.

Компанията е изплатила дивиденти за 1,1 милиарда долара и е използвала 1 млрд. долара за обратно изкупуване на 36 млн. акции.

„Ние се представихме добре през третото тримесечие и предоставихме солидни резултати в една предизвикателна икономическа среда“, каза Браян Крзанич в съобщение до медиите.

Акциите на Intel поскъпнаха с 1,8% през последната една година. По време на удължената сесия вчера цената им падна с 3,1% до 32,04 долара за акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *