Слаби данни за икономиката на САЩ потопиха долара

Натиск върху единната валута оказаха изказванията на официални източници, че високият курс на еврото ще бъде тема на срещата на финансовите министри на Г7 този уикенд
Доларът поскъпна спрямо основните валути след разочаващите данни за трудовия пазар в САЩ и производственяи сектор. Това увеличи притесненията на инвеститорите относно силата на възстановяването на световната икономика и те потърсиха сигурност в зелените пари. Натиск върху единната валута оказаха изказванията на официални източници, че високият курс на еврото ще бъде тема на срещата на финансовите министри на Г7 този уикенд.
Първоначалните молби за безработица в САЩ за изминалата седмица отчетоха неочакван ръст. Те достигнаха до 551 хиляди спрямо 534 хиляди през предходната седмица. ISM индексът за производствения сектор в САЩ също разочарова инвеститорите. За месец август той се понижи до 52,6 пункта спрямо 52,9 пункта за предходния месец. В същото време анализаторите залагаха на ръст от 54,0 пункта. Това доведе до ръст на щатската валута до 1,4502 спрямо еврото и до 1,5880 спрямо британския паунд.
Негативно на единната валута се отразиха и данните за нарастване на безработицата в Еврозоната до десет годишен максимум. Нивото на безработица достигна до 9,6% месец Август спрямо 9,5% през месец Юли.
Днес в силно влияние на валутния пазар ще окажат данните за трудовия пазар в САЩ. Очаква се да бъдат публикувани данни за неселскостопанката заетост в страната за месец Септември. Прогнозите са икономиката да отчете загуба на 180 хиляди работини места спрямо 216 хиляди закрити през Август. В същото време се очаква нивто на безработица да достигне 9,8% спрямо 9,7% през предхония месец, като това ще е най-високата безработица в САЩ за последните 26 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *