Слабото евро носи силни продажби за европейските луксозни стоки

Може да смятате, че моментът не е подходящ да продавате комплект за сервиране на хайвер за 34 хил. USD или облицовано с крокодилска кожа писалище за още повече, но грешите. Френският производител на кожени стоки Louis Vuitton, който миналата седмица отвори поредния си магазин в Лондон, се радва на ръст на печалбата благодарение на икономическата криза в Европа, пише BBC.
Докато брюкселските управници се чудят какво да правят, европейските търговци на луксозни стоки се радват на поевтиняването на единната валута. От ноември насам еврото е загубило една пета от стойността си спрямо долара, а това увеличава печалбите на компаниите, които изнасят в САЩ и Далечния изток. В същото време за фирмите, които произвеждат луксозни стоки в страните от еврозоната, това означава по-малки разходи и по-високи приходи.

Главният изпълнителен директор на Louis Vuitton Ив Карсел казва, че приветства поевтиняването на еврото. Честно казано, не съм единственият, който смята, че през последните четири години еврото беше надценено спрямо другите валути, посочва той. Louis Vuitton е част от най-голямата група за луксозни стоки в света LVMH. Тъй като произвеждаме продукцията си във фабрики във Франция и Италия, а продаваме по целия свят, сегашната ситуация е доста по-добра за нас от това, което беше през последните четири години, казва Карсел.

В новия магазин на Louis Vuitton в Лондон се предлагат кожени чанти и куфари, аксесоари и мебели на френската марка на цени между 150 USD и 70 хил. USD. Макар че Великобритания не е в еврозоната, британският паунд също поевтиня значително през последните месеци, което увеличи покупателната способност на многобройните туристи и живеещите в страната чужденци. И макар че не става дума за милиони купувачи, а за хиляди, финансовите резултати на фирмите показват, че или те сериозно за свили разходите си, или търсенето на коли, почивки и луксозни стоки се е възстановило, посочват наблюдатели.
Известната с класическите си карирани аксесоари британска фирма Burberry отчете 23% скок на печалбата за миналата година. Продажбите на швейцарския собственик на брандовете Cartier и Montblanc Richemont през април пък нараснаха с 24%. По-големи продажби отбелязват и френската Hermes и италианската Prada.
Въпреки това компаниите са предпазливи в прогнозите си. Единственият регион, в който продажбите се очаква със сигурност да нарастват, е азиатско-тихоокеанският. Проблемите в еврозоната се отразяват на потребителското доверие, а това може да засегне търсенето на луксозни стоки, смятат наблюдатели. Засега обаче няма такива сигнали. Страни като Испания, Гърция и Португалия, където кризата е най-тежка, са сравнително малки пазари за луксозни стоки. Оптимист е и Ив Карсел, който казва, че именно в криза се правят големи стъпки напред.

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *